Egésznapos népzene- és néptánctalálkozó lesz Kolozsváron

Népzene- és néptánctalálkozót tartanak Kolozsváron, a táncházmozgalom erdélyi fellegvárában november 24-én, szombaton.

A IX. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó házigazdája az Ördögtérgye Néptáncegyüttes, az egész napos rendezvénynek november 24-én a kolozsvári Diákművelődési Ház (Béke tér 1-3) ad otthont.

Reggel 10-től kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket a Diákművelődési Ház Transilvania termébe. A foglalkozás alatt gyermektáncházra is sor kerül az Ördögtérgye táncosainak irányításával.

13 órától a Nagyvárad Táncegyüttes a "Bambuc Ördög" című táncjátékát mutatja be.bambuc 2

A Tamási Áron novellájara alapuló táncjáték az udvarhelyszéki-, sóvidéki –, valamint a dél-afrikai (gum boots) táncos és énekes hagyományokra építkezik, elsősorban a gyerekek megszólítását tűzve ki célul.

"Amihez Tamási Áron hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít. De Tamási Áronnál a mese is a valóság súlyosságára és bánataira vall; az ő szemén keresztül az állatok és a fák is a világ nagy összefüggéseit példázzák; nála ugyan minden agyafúrt székelységgé válik, de az ő székelysége maga az ezerarcú emberiség" - írta az előadásról Hegedűs Géza.

15 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik. Témája: Az örökölt népzene- és néptánckincsünk újraértelmezése és népszerűsítése - A "Fölszállott a páva" televíziós vetélkedő margójára

Ugyancsak a délutáni órákban (16-tól 18 óráig) felnőtt táncoktatást tartanak a szervezők.

A IX. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó vendégeiként Gyimes (Kostelek) és Bihar (Körösbánlaka) vidékéről hívtak meg hagyományőrzőket.

A 19 órától kezdődő gálaelőadáson az idős táncosok mellett fellép a kosteleki Szellő néptánccsoport, a szegedi Cuháré és a Délikert Napsugár, valamint a környékbeli néptáncegyüttesek is, így a kolozsvári Bogáncs, Kalotaszeg, Szarkaláb, Zurboló, a szamosújvári Kaláka, és a házigazda Ördögtérgye.

Az előadás második felében a Nagyvárad Táncegyüttes a "Fekete Sáfrán" című műsorát mutatja be.safrany

Előadás után reggelig tartó táncház veszi kezdetét a Heltai Alapítvány székhelyén.

Jegyeket a rendezvény napján, a helyszínen lehet vásárolni, a következő árakban:

Gyermekfoglalkozás - 5 lej
Gyermekfoglalkozás + Nagyvárad Táncegyüttes Bambuc ördög című előadása - 10 lej
Gálaelőadás: diák- és nyugdíjas jegy - 10 lej
Felnőttjegy - 15 lej (6 fős csoportjegy esetében 12 lej/fő)
További információk:
Nyitrai Ágnes
telefon: 0756925739

Kimaradt?