Kivonult a magyar delegáció a svéd könyvvásár megnyitójáról


-A A+Masha Gessen, orosz-amerikai származású író a göteborgi könyvvásár megnyitó beszédében kirohant Magyarország menekültpolitikája ellen, többek között szóvá tette a határon épített kerítést, illetve kifejtette, hogy mennyire elkeseríti az, hogy a magyar állam képviselőivel kell megosztania a színpadot. Amikor az utóbbi elhagyta a száját, a közönség soraiban felállt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Makkay Lilla nagykövet a helyén maradt. 

Ő később azt mondta a svéd SVT televíziónak, hogy szerinte nem ez volt a megfelelő fórum arra, hogy kritizálják a magyar államot, de elismerte, hogy Gessen azt mond, amit akar. Hozzátette ugyanakkor, hogy nekik is megvan hozzá a joguk, hogy úgy reagáljanak, ahogy szeretnének. Ebben az esetben kivonulással.

Gessen azt mondta az SVT-nek, hogy a megnyitó beszéde előtt magyar író ismerőseivel csetelt, és ők elmondták neki, hogy szégyellik és elnyomva érzik magukat. Tehát részben az ő nevükben is mondta, amit mondott. Gessen szerint Magyarországnak semmi keresnivalója nincsen a könyvvásáron - ami különben nem politikai rendezvény. Mégsem ő volt az egyetlen, aki kritikus hangot ütött meg, Sven-Eric Liedman svéd író az AP szerint feltartott egy táblát azzal a felirattal, hogy hátat fordítunk Magyarország menekültpolitikájának.

Az MTI csütörtöki közleménye azt írja, hogy Gessen a beszédében azt is elmondta, gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották "a szocializmus legvidámabb barakkjának", most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg, mint a "maffiaállam, az erősödő kormányzati korrupció", miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve. Két dolog abszolút veszélyes a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni - vélekedett a jogvédő, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert "ez a légkör halálos".

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X