Tíz napig Gyergyószentmiklós lesz a kisebbségi színjátszás központja

A nagyváradi Szigligeti Színház előadásával kezdődik délután 6-kor Gyergyószentmiklóson a XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium. Tadeusz Słobodzianek drámája, A mi osztályunk a Figura Stúdió Színház Nagytermében látható.

Az alábbiakban a Kollokvium első két napjának programját közöljük.

Nagyterem, 2015. 09. 24., 18:00 (2:40 szünet nélkül)

Szigligeti Színház – Nagyvárad

Tadeusz Słobodzianek: A MI OSZTÁLYUNK – dráma

Egy szűk osztályközösség találkozik, hogy az érettségi évfordulóját megünnepelje, lengyel és zsidó diákok vegyesen. Annak a generációnak a képviselői, akiknek sorsát megpecsételték a második világháború borzalmai. S bár maga a találkozás ünnepi esemény, a háború traumatikus emlékei felkavaróak, és drámai felismeréseket idéznek elő. A dráma a tolerancia és a megbocsátás szükségességének üzenetét hordozza. A különbségek, a másság elfogadásának védelmét, az agresszív impulzusok meghaladását, a történelmi sorsszerűség elfogadását, egy felvilágosult, kiegyensúlyozott, az igazra nyitott nézőpontból.

Stúdióterem, 2015. 09. 24., 21:00 (1:00)

TI NEM LÁTTATOK SEMMIT!

2014 március 4-én a 26 éves  Daniel-Gabriel Dumitrache, aki az óváros parkjaiban dolgozott, belehalt a bukaresti 10-es rendörőrsön elszenvedett verésekbe. Ez a gyilkosság csak egy a rengeteg rendőri visszaélés közül, amelyeket a legkiszolgáltatottabbak, a szegények, a parkkertészek, a fedél nélküliek, a szexmunkások, a romák ellen követnek el. Az erőszak a hatalomgyakorlás eszköze, melyet a rendőrség a fennálló hatalmi és osztályviszonyok megőrzése céljából alkalmaz. A rendőri agresszió a társadalmat átszövő rasszizmus következménye, mely a romák ellen irányuló diskurzussal együtt kitermeli a szegények, a smekkerek, a koldusok ellen irányuló diskurzust is. Az elmúlt évben Alexandru Fifea megvizsgálta a Daniel Dumitrache meggyilkolásához vezető körülményeket. Az előadás a gyilkosság hátterében húzódó társadalmi és közbeszédbeli mechanizmusokat elemzi és dekonstruálja. 

Stúdióterem 2015. 09. 25., 18:00 (0:50)

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház – Marosvásárhely

CIGÁNYHOLD – LÁSZLÓ ZSUZSA egyéni műsora

Kik azok a cigányok? Kik vagyunk mi? Vagy, még inkább: ki vagyok én? Lehet a másikról bármit mondani úgy, hogy közben nem teszem fel magamnak ezt a kérdést? Egyszemélyes előadás az identitás sokféleségéről, sokféle hangnemben.

Nagyterem 2015. 09. 25., 20:00 (1:10)

Temesvári Állami Német Színház

Benedek Zsolt színpadi adaptációja Euripidész és Aiszkhülosz nyomán: ELEKTRA

Az Elektra napjainkig őrzi az eredeti írás stílusjegyeit, a klasszikus tragédia részletei és alaptémái a bosszúvágy, az elhivatottság valamint a szenvedély mindmáig ennek tartópillérei. Elektra és Oresztész történetében egy egyre torzabb átok követ  nyomon három generációt. Az apai ágon leszármazott fiúk testesítik meg a hatalmat és a férfiasság eszményét. És éppen ez okozza vesztüket: nem veszik figyelembe a nők szerepét és helyét, a racionalitás hiányát és a születés szentségét is eltapossák. Gyermekeiket sorra áldozzák fel a szentnek hitt ügy oltárán és mindennel gyöngédséggel szemben elvakultaknak bizonyulnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?