Kallós Zoltánt tüntette ki idén a Petrás OIncze János-díjjal

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány kitüntetését, a Petrás Incze János-díjat 2015-ben Kallós Zoltán néprajzkutató kapta a csángókért végzett kiemelkedő munkásságáért. A díjat és a vele járó Petrás Mária-kerámiát szeptember 5-én adta át Válaszúton Legeza László, az ala­pítvány kuratóriumának elnöke a neves és köztiszteletben álló tudósnak.

A Petrás Incze János Díjat 2014-ben hozta létre A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány azzal a céllal, hogy tisztelegjen a 200 éve született csángó minorita pap szerzetes és néprajzkutató életműve előtt, és hogy évente egy alkalommal ezzel elismerje egy olyan ember munkásságát, aki az alapítvány célkitűzése érdekében kiemelkedően sokat tett. A kuratórium egyhangú döntése alapján első alkalommal a díjat a Csíkszeredában élő Borbáth Erzsébet tanárnő kapta. Idén Kallós Zoltán lett a kitüntetett, aki a díj átadására nem tudott Budapestre eljönni, ezért azt személyesen az alapítvány elnöke vitte el, és adta át neki válaszúti otthonában.

Kallós Zoltán a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti, Néprajzi Tagozatának tagja (2005). A mezőségi Válaszút községben született 1926. március 26-án. Gyermekévei alatt a vegyes nemzetiségű faluban anyanyelve mellett megtanulta a román és a cigány nyelveket is. Tanulmányait Kolozsváron folytatta, majd a sepsiszentgyörgyi Tanítóképzőbe járt. Tanítói oklevelét Kolozsváron szerezte meg. 1946 és 1950 között tanító volt Magyarvistán. 1951-ben felvették a Zeneművészeti Főiskolára, ahol tanára, Jagamas János arra ösztönözte, hogy tudatosan folytassa a már kisdiák korában elkezdett gyűjtéseit.

Kallós Zoltán végezte a Kárpát-medencében a legnagyobb népzenei gyűjtést. (Itt található gyűjtéseinek online-adatbázisa.) Gyűjtéseiből válogatásokat jelentetett meg, archív felvételeiből több hangzóanyag-sorozatot szerkesztett és adott ki. Énekesként ő maga is két lemez készítésében működött közre. Néprajzi filmek szaktanácsadója, népzenei fesztiválok ünnepelt énekese, előadója volt. Az erdélyi és magyarországi táncházmozgalom egyik életrehívója, népzenei és néptánc táborok szervezője. Nevelői munkássága rendkívüli jelentőségű, mivel hosszú évek során fiatalok tömegeivel ismertette és szerettette meg a magyar népművészetet. Szakmai tanácsai, útmutatásai több generációt indítottak el és segítettek a zenész, táncos és néprajzos pályán.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?