Október végén döntenek Roman Polanski kiadatásáról

Október 30-án dönt a krakkói bíróság az Egyesült Államokban liliomtiprással vádolt Roman Polanski világhírű lengyel-francia filmrendező kiadatásáról.

„A bíróság feltett szándéka, hogy a következő ülésen döntést hozzon Roman Polanski esetleges kiadatásáról” - mondta a keddi meghallgatást követően Dariusz Mazur bíró.

Amennyiben a bíróság helyt ad az amerikai kiadatási kérelemnek, a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben.

„Fontos volt számomra, hogy ma ott legyek a tárgyalóteremben, és örömmel tölt el, hogy az ügyvédeim által benyújtott dokumentumok mindegyikét figyelembe vették” - mondta Polanski az újságíróknak a meghallgatást követően.

A világhírű filmrendezőt 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.

A 82 éves filmrendező Párizsban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja, ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

Tavaly októberben, amikor az amerikai hatóságok újból megpróbálták őrizetbe vetetni Lengyelországban a varsói Zsidó Múzeum avatására érkezett holokauszttúlélő rendezőt, Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Varsó nem lát okot az őrizetbe vételre és a kiadatásra, mert a bűncselekmény már elévült Lengyelországban. Az Egyesült Államok néhány éve Svájctól kérte az oda látogató művész kiadatását, sikertelenül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?