Szórakoztatja és tanítja a gyerekeket a Korzo Egyesület

Múzeumpedagógiai és városismertető sétákat szervez Kolozsváron a Korzo Egyesület kisebb és nagyobb iskolások számára. A programok szórakoztatva nevelnek, és kiváló segítséget nyújtanak tanárok, osztályfőnökök számára is az alternatív órák szervezésében. 

A Kolozsvári Művészeti Múzeum állandó kiállításába, a Nemzeti Galéria termeibe kalauzolja a résztvevőket a Korzo Egyesület Liliom a vásznon című múzeumpedagógiai foglalkozása. A program néhány, a 17-től a 20. századig terjedő időszakban készült festményen keresztül a növényábrázolások világába nyújt betekintést, kíséri végig a műfaj változásait, fejlődését. A gyerekek egy tárlatvezetésen vehetnek részt, amelynek interaktív jellegét és megértését egy, a helyszínen kitöltendő munkafüzet teszi lehetővé. A tárlatvezetést követően egy óriás-társasjátékkal teszik élményszerűvé az elhangzottak elmélyítését.

A program a 2015. szeptember 28. és november 15. közötti időszakban zajlik. Az 1 órás foglalkozásokra (40 perc tárlatvezetés + 20 perc társasjáték) hét közben maximum 30-35 fős szervezett iskolai csoportok, hétvégén pedig családok jelentkezését várják. A szervezett csoportok a Korzo Egyesület honlapján vagy személyes egyeztetés útján jelentkezhetnek a programra legkésőbb 10 nappal a látogatás tervezett időpontja előtt. A hétvégi foglalkozások szombatonként fognak zajlani 11 órai kezdéssel: a páratlan hétvégéken magyar, a páros hétvégéken pedig román nyelven. Mivel a múzeum termei csak korlátozott számú látogató befogadására képesek, a hétvégi foglalkozásokon részt venni kívánó családoknak a honlapon történő előzetes jelentkezését várják. Egy foglalkozás ára 6 lej/gyerek (ami tartalmazza a 2 lejes múzeumi belépőt, és a foglalkozás 4 lejes díját), az őket kísérő felnőtteknek pedig múzeumi belépőt kell váltaniuk.

A Korzo Egyesület régi, hiánypótló célkitűzése múzeumpedagógiai foglalkozások szervezése Kolozsváron. „Ezekkel a programokkal a kolozsvári múzeumokra, galériákra és kiállításokra való figyelemfelhíváson túl, a múzeumi létesítményekkel és kiállított tárgyakkal szembeni értő és felelősségteljes magatartás kialakításához kívánunk hozzájárulni. Ugyanakkor célunk a múzeumban történő, a megszokott keretekből kilépő, interdiszciplináris jellegű, élményekben gazdag tanulás lehetőségének megízleltetése” – vallják a Korzo Egyesület tagjai.

A program megvalósulását a BGA Pro Transilvania támogatja.

 

A falon innen: városismereti séták fiataloknak

Az 5-8. osztályosoknak Lépésben címen indítanak városismereti sétákat Kolozsváron. Az első séta a Lépésben: A falon innen. Ahogyan a nevéből is kiderül, a város központi tereire, műemlékeire koncentrál, és ezeket fogja bemutatni. A séták interaktív módon fognak lezajlani, fontos lesz, hogy a diákok és a vezetők között párbeszéd alakuljon ki, ezért egy munkafüzetet is fognak kapni, amelyben különböző kreatív feladatok, illetve kérdések lesznek, amelyek kapcsolódni fognak az elhangzottakhoz. Ennek egy részét séta közben fogják kitölteni, a többit pedig az osztályban. A munkafüzet célja nem a diákok felmérése, hanem a hallottak és látottak minél magasabb fokú elsajátítása. A séták főként osztályoknak szólnak, de külön is lehet majd jelentkezni ezekre, a minimális létszám 8 fő. A jegyek ára 8 lej/fő.

A felsőbb osztályosok (11-12. osztály) számára a történelem tantervhez igazodó tematikus sétát ajánl az egyesület. A forradalom színterei. Kolozsvári jelenetek 1989-ből című séta a 25 évvel ezelőtt bekövetkezett rendszerváltás körülményeit, kolozsvári eseményeit villantja fel. A séta alkalmával bejárják a decemberi tüntetések fő helyszíneit, illetve megtekintik a kommunista rendszer intézményeinek helyet adó épületeket is. A séta időtartama 1,5-2 óra.

Az ősz folyamán soron következő események:

•             szeptember 26, szombat, 17 óra: Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában.

Találkozási pont: Deák Ferenc/Eroilor utcai szökőkút

•             október 3, szombat, 11 óra: Liliom a vásznon.( Múzeumpedagógiai foglalkozás)

 Helyszín: Művészeti Múzeum (Bánffy-palota)

•             október 4., vasárnap, 11 óra: Mozizás Kolozsváron, feketén-fehéren

Találkozási pont: Egyetemiek háza előtt (Farkas/Kogălinceanu utca)

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?