Alter-Native: lejárt a nevezési határidő, kezdődik az előzsűrizés

Lejárt a nevezési határidő az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválra, az előzsűri szerdán kezdi el a versenyfilmek első rostálását.

Huszonharmadik alkalommal rendezi meg az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivált a marosvásárhelyi MADISZ, a filmkedvelőket november 4-e és 8-a között várják a mustrára, amelynek ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont.

Az előző évekhez hasonlóan 30 percnél rövidebb alkotásokkal lehetett benevezni a fesztivál versenyére, kisjáték-, kísérleti, dokumentum- és animációs film kategóriában. A nevezési határidő lejárt, és egy rekordot már biztosan megdöntött az idei szemle: a benevezett 871-ből 809 alkotás már megérkezett a szervezőkhöz. Ekkora számú, versenybe szánt kisfilmmel még nem büszkélkedhetett a fesztivál, még 2012-ben sem, amikor 914 rövidfilmet neveztek be ugyan, de végül csak 778-at juttattak el alkotóik a marosvásárhelyi MADISZ-hoz. Az idei rekordszám minden bizonnyal annak is betudható, hogy ezúttal nem DVD-n várták a nevezett rövidfilmeket, hanem interneten keresztül kellett beküldeni azokat.

Az előzsűri szerdán lát munkához, Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Berecki Beáta-Hajnalka filmkritikus, a Filmtett és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház marketing menedzsere nézi majd végig a beérkezett alkotásokat, és dönti el, melyek érdemesek arra, hogy bekerüljenek a 23. Alter-Native versenyprogramjába. A beválogatott filmek listája természetesen megtekinthető lesz majd a www.madisz.ro oldalon.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?