Gyergyószárhegyi nemzetközi alkotótábor: a jövőképen dolgoznak

Tovább erősíti hídszerepét Gyergyószárhegyen a nagymúltú, "Szárhegy brand"-ként világszinten jegyzett művésztelep kulturális központja. A központot a Hargita megyei tanács működteti. A brandet erősítő Gyergyószárhegyi Nemzetközi Őszi Alkotótábor idei kiadásának félidejénél pillantottunk be a folyamatokba.

Negyvenéves múltra alapozó alkotótábort szervezett idén is a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ. A megyei intézmény, noha az örökösi jogviták ideje alatt kiszorult a "Szárhegy-brand" emblémájaként ismert Lázár-kastélyból, új lendülettel látott neki a kultúrstratégiai szervezésnek.

A hagyományos, 1974 óta az erdélyi magyar és román művészek otthonaként létrejött "Barátság" művésztábor voltaképpeni jogutódja a most zajló tábor - magyarázta ottjártunkkor Ferencz Zoltán művészeti vezető. Miután szétnéztünk az intézménynek otthont adó Scola Vendégház alkotóműhelyében és a községközpontban levő műhelyben, Ferencz Zoltán az, aki intézményépítői koncepcióban is elkalauzolt.

Hagyományos technikával a jövőképért

Mint magyarázta, a pár éve szakkatalógusokban is jegyzett szárhegyi művésztelep egy olyan stabil fogalom a szakmában, amely a kortárs képzőművészet-szemléletben most adódó fejlesztési lehetőséget is megragad. Ez a világszinten tapasztalható egyik tendenciához illeszthető, melyhez a negyvenéves szárhegyi jellegzetességek eleve adottak: a hagyományos technika. Világszerte reneszánszát éli az érdeklődés a hagyományos technikákkal dolgozók iránt - Közép-Kelet Európában Gyergyószárhegy lehet ehhez a gyűjtőtér.

"Szeretnénk, hogy ez legyen a fő vonala Szárhegynek" - mondta Ferencz Zoltán, Czimbalmas Attila igazgató nevében is. Mint részletezte: "közép-kelet európai párbeszéd felélesztésén munkálkodnak. Kapcsolatépítési szakaszban vannak, s mivel Bukarest felé a kastélyból kiszorulással "eléggé megszakadtak a kapcsolatok", idén, művészeti vezetői hatáskörben megcélozta többek meghívását. Jelen van a szeptember 18-án záródó táborban az egyik legsikeresebb alkotóként ismert kolozsvári Cristian Opriș, Bukarestből pedig Aurel Bulacu, Anca Ciofârlă, Florin Stoiciu és Horia Cristina.

Olvasztótégely - Nyugat meghódításához

A Gyergyószárhegyi Alkotóközpont "láthatósága" a hagyományos technikák fő vonalán menedzselhető az elképzelés szerint. A kapcsolat oda-vissza működne: mivel Nyugat kíváncsi arra, mi történik Keleten, mit dolgoznak a képzőművészek hagyományos technikával, ha Közép-Kelet Európánál szeretnének időzni, akkor Szárhegy tükrözheti ezt.

"Azon vagyunk, hogy ebből a helyzetből, amit a kastélyból kiköltözés hozott, újraépítsük az intézményt a 40 év alatt kivívott nemzetközi hírnévvel, megtartva ezt a színvonalat" - Ferencz Zoltán jelezte: a fő stratégiai irány mellett nyitottak minden másra is, a konceptuális művészettől a divattervezésig - ehhez azonban ki kell építeniük az infrastruktúrát.

Műhely - a gesztusok dinamikájával

Rövid látogatásunkkor a sepsiszentgyörgyi Ütő Gusztávot találtuk a műteremben. Mint mutatta, sétáinak lenyomatait rögzítené vászonra - három munkát is szentel az élményeknek. Kérdésünkre elmondta, ő a Lázár-kastélyban még sosem alkotott, nem is tudja, ott milyen volt a műhely - a körülmények most mindenben megfelelőek. Idén a táborba Ferencz Zoltán rajta kívül a következő alkotókat hívta meg: Köteles Róbert (Nagyszalonta), Kristó Róbert (Budapest), Mezey Ildikó (Csíkszereda), Siklódi Ferenc (Csíkszereda).

A tábor napi programja gyakorlatilag kötetlen, a szervezők környéknéző kirándulást is beiktatnak a programba, valamint a Tatárdombi Lovarda ajándékaként az alkotók az íjászatot és lovaglást is kipróbálhatják, majd szekéren mennek ki a Szárhegy melletti Güdücre, ahol Czimbalmos Attila intézményvezető látja vendégül közös bográcsozásra a csapatot.

A lovarda tulajdonosa, a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyerekotthon igazgatója, László Pál gesztusának viszonzásául a művészek 1-1 akvarellt adományoznak a dévai gyerekotthonnak, a munkákon éppen ezt a kirándulást festik majd meg.

Az alkotótábor hagyományos tárlattal zárul, a kiállításmegnyitót szeptember 18-án, a gyergyószárhegyi kultúrházban szervezik.

A Gyergyószárhegyi Művésztelep stratégiai szempontból újból felvette a kapcsolatot a legjobb román képzőművészekkel Utcakép művészekkel. A gyergyószárhegyi barangolásokból több mint 40 éve töltekeznek a művésztelepen alkotók A műhelyekből szeptember 18-án estére a szárhegyi kultúrotthonba kerülnek kiállításra a művek Eszköztár a munkaasztalon - alakul a szeptember 18-i tárlat anyaga Rajtaütés a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ egyik műhelyében. Köteles Róbert és Aurel Burlacu Sétaélményeit rögzíti Ütő Gusztáv Ilka elbűvölten: izgalmas folyamat a műalkotás Háttérmunkák. A szárhegyi születésű Siklódi Ferenc A művésztelep alternatív műhelye a községközpontban. Siklódi Ferenc, Ütő Gusztáv Csöndes munkapillanatok derűje. Ilka és Ütő Gusztáv Köteles Róbert alkotás közben Szeptember 11-i felállás: csoportkép a 2015-ös Gyergyószárhegyi Őszi alkotótábor képzőművészeivel Javában zajlik a művésztárbor Gyergyószárhegyen. Bukaresti divízió. Munkaritmust is összehangoltak a román résztvevők | Fotók: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?