A Magyar Dráma Napján kezdődik a színházi évad Nagyváradon

Gazdag és változatos színházi, bábszínházi és táncszínházi évadra számíthatnak a nagyváradiak, derült ki a Szigligeti Színház évadkezdő sajtótájékoztatóján, melyen Czvikker Katalin menedzserigazgató, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat új művészeti vezetője, Botházy-Darócyi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője és Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője ismertette az újdonságokat.

Új és régi előadások is láthatók

A Szigligeti Színház azonos nevű társulata három nagyszínpadi és öt stúdióbemutatóval készül, a Nagyvárad Táncegyüttes három, a Lilliput Társulat pedig négy új előadással várja a közönséget. Bérletes vendégelőadás I. L. Caragiale Az elveszett levél című darabja lesz Sorin Militaru rendezésében, vendégelőadásként Erkel Ferenc Bánk Bán című operáját Seprődi Kiss Attila rendezésében, Grünwald–Löhner-Beda–Ábrahám Bál a Savoyban című operettjét Novák Eszter rendezésében láthatják majd.

Folytatódik a Színház az iskolában – iskola a színházban elnevezésű program is, ennek keretében a Ki leszek, ha nagy leszek című előadást láthatják váradi középiskolások részvételével. Az új évadban is műsoron marad többek között a kisvárdai színházi fesztivál győztes előadása, A mi osztályunk, Firtos Edit F. E.-vallomások című egyéni estje, melynek szerzője Tasnády-Sáhy Péter, Parti Nagy Lajos–Darvas Ferenc Ibusár című „zenés-táncos huszerttje”, melyet a társulat előző művészeti vezetője, Szabó K. István rendezett. A nagyszínpadon ebben az évadban a Boldogságtól ordítani című szilveszteri előadást láthatják még, Csehov Három nővér című darabját Balogh Attila rendezésében 2016. márciusától láthatják.

Az első előadás a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én lesz, mondta Novák Eszter. Az eset című darab szerzője a nagyváradi Szíjáró Tímea-Aletta, ő a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel meghirdetett dráMÁzat elnevezésű drámapályázatán Debüt kategóriájában győzött. A dráma rendezője Sardar Tagirovsky, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos hallgatója, aki szintén pályázat útján nyerte el az előadás megrendezésének lehetőségét.

Novák Eszter rendezésében októberben mutatják be Csíki Gergely Buborék című vígjátékát. Újdonságnak számít, hogy a kiskamaszok számára is készülnek előadással, Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című darabja Tóth Tünde rendezésében novembertől lesz látható.

Várják a fiatalokat

Novák Eszter egyébként azt is elmondta: keresni fogja a kapcsolatot a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Nagyváradi egyetemmel, melynek szintén vannak magyar hallgatói, mert nagy szívfájdalma az az európai trend, hogy az egyetemisták nem járnak színházba. A művészeti vezető fontosnak tartja az előadások román nyelvű feliratozását, mivel Nagyvárad vegyes város, vegyes baráti társaságok is vannak, ez lehetőséget kínál a közös színházlátogatásra, de úgy érzi, erről kevesen tudnak.

Megtartották az eddigi bérleteket is, és három új, úgynevezett szabad bérletet kínálnak ettől az évadtól, mondta Novák Eszter A Trió nevű bérlet 35 lejért három tetszőleges előadásra, szabadon választott játéknapon használható fel, de nem jár állandó hellyel. A Szabadidő 50 lejért a négy nagyszínpadi előadásra jelent tetszőleges időpontban belépést, a Szigligeti Stúdió elnevezésű bérlet tulajdonosai 35 lejért négy, bármely társulat által, de a stúdióban megmutatott előadást nézhetnek meg.

Népmese és Négyszögletű kerek erdő

„Népmesével kezdünk és népmesével fogjuk zárni az évadot” – mondta Botházy-Daróczi Réka. A két mese a hársfa alatt című előadás a Debreceni Vojtina bábszínházzal közösen készült el, ennek október 5-én lesz a bemutatója. Egyik népmese főhőse fiú, a másiké lány, hogy mindenki tudjon azonosulni velük, tette hozzá. Külön felhívta a szülők figyelmét arra, hogy hétvégente is vannak előadásaik, a Világgá mentem, majd jövök (bemutató december 5., rendező Oláh Anikó) című előadásuk pedig érzékeny kérdéssel, a testvérfélténységgel foglalkozik majd.  A hétvégi előadások után lesz egy meghívott pszichológus vendégük, akivel testvérfélténységről lehet majd beszélgetni. Szintén ebben az évadban, február 5-én mutatják Lázár Ervin már klasszikusnak mondható meséjét, A négyszögletű kerek erdőt Szabó Attila rendezésében, az évadot pedig szintén népmesével zárják, Az égig érő fa meséjét Lélek Sándor Levente állítja majd színpadra, a bemutató április 16-án lesz. Az évadban műsoron marad A helység kalapácsa, a Kezeslábas és a Szent László csudatettei című előadás.

Az ide Fux-fesztivál október 5–10 között tartják meg, erről egyelőre annyit árultak el, hogy kilenc társulat 15 előadását láthatja majd a közönség. Újdonságnak számít, hogy a 2015/2016-os évadtól kezdve bérletet is kínálnak az I-IV. osztályosoknak. A Tabéry Géza-bérlet 15 lejért vásárolható meg és az első három előadásra érvényes.

Táncban mondják el

Közelednek a színház létrehozásakor kitűzött célhoz, a három társulat saját művészeti profilját megőrizve mintegy integrált áramkör részeiként működnek – mondta Dimény Levente. A táncegyüttes is elindult egy önmeghatározó úton, ugyanakkor fontos sázmukra a népi hagyományok megőrzése, tette hozzá

Idén három bemutatóval készülnek, mindhárom világirodalmi ihletettségű. A Yerma – 21 Federico Garcia Lorca Yerma című kisregény alapul, Widder Kristóf rendező-koreográfus állítja majd színpadra. G. A. Rossini Stabat Mater című táncoratóriumát Kun Attila rendező-koreográfus tolmácsolja. A Kata történek rendező-koreográfusa László Csaba lesz, ez az előadás Shakespeare Makrancos Katájának figurájából indul ki, és a magyar népmesevilág megzabolázhatatlan menyecskéinek a férfivilággal való viszonyát rendelik mellé. Az idei évadban is játsszák többek között a Betyárvilág, az Elektra, a Nagyvárosi bujdosók és A világcirkusz című produkciókat.

„Az idei évadban átadjuk végre azt a stúdióteret, amit másfél éve elkezdtünk kialakítani. A stúdiótérben két terület lesz, egy fekete stúdiótér és egy világosabb tér, ahol képzőművészeti kiállításoknak is helyet tudunk adni” – mondta Czvikker Katalin menedzserigazgató. A két stúdió alapterülete közel 400 négyzetméter, további 600 négyzetméteren pedig műhelyt, mosdókat, díszlet- és jelmezraktárat illetve kelléktárat alakítanak ki. Kalákában betonozzák már le a hátsó udvart, ahol a műhelyekben el nem végezhető munkák kapnak helyet. Komoly fejlesztés, hogy vásárolnak egy gépsort, amit a díszletek gyártásához használnak majd. Fejlesztik a jegy- és bérleteladáshoz használt számítógépes programot, illetve tervei szerint az előadások román nyelvre való fordítása a stúdiótérben is megtörténik ezentúl.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?