Bethlen Gábor-szobrot kap jövőre Marosvásárhely

Elfogadta a marosvásárhelyi önkormányzat Soós Zoltán tanácsosnak, az RMDSZ polgármesterjelöltjének azt a javaslatát, hogy a megyeszékhely Bethlen Gábor szobrot kapjon jövőre, szabad királyi várossá nyilvánításának négyszázadik évfordulójára.

 „Büszkeséggel tölt el, hogy a szívügyemnek tekintett szobor-kérdés megoldódott. Kezdeményezésemre a helyi tanács tegnap elfogadta, hogy szobrot állítsunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek. Régi adósságát törleszti ezzel a város, hiszen éppen 400 éve lesz jövőre, hogy Erdély fejedelme szabad királyi városnak nyilvánította Marosvásárhelyt. Bízom benne, hogy a kerek évfordulón a város olyan köztéri alkotással gazdagodik majd a Vár közelében kijelölt helyszínen, amely méltó lesz Bethlen Gábor emberi és politikai nagyságához” – olvasható Soós Zoltán nyilatkozatában.

Soós, akit az RMDSZ jelölt a polgármester-választásokat előkészítő előválasztásokra, történészként felidézi: az 1613-ban fejedelemmé választott Bethlen Gábort a XVII. századi magyar történelem egyik legjelentősebb személyisége. Uralkodása idején az ország gazdasági élete, művelődése hatalmas mértékben fejlődött, emiatt ezt az időszakot Erdély aranykoraként szoktuk emlegetni.

A város történetében is fontos időszaknak számít az ezerhatszázas évek kezdete, hiszen ekkor kezdődött a várépítés a törökveszély elleni védekezés jegyében, majd ennek hatására is javasolta később az országgyűlésnek Bethlen Gábor Marosvásárhely szabad királyi városi rangra emelését. Miután ezt egyhangúlag megszavazták, a fejedelem 1616. április 29-én aláírta az erről szóló dokumentumot.

Egyúttal jóváhagyta, hogy folytassák a marosvásárhelyi vár építését, és elfogadta a város címerét. Ezzel új fejezet kezdődött a település történetében, amely a székelyföldi városok közül egyedüliként részesült a megkülönböztetett státusban – foglalja össze Soós Zoltán a szoborállítás mellett szóló érveit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?