Mese és kínai gyilkosság a nemzetközi könyvvásáron

A Pallas-Akadémia a Bernády Házban mutatta be a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra hozott köteteit. Ugyanakkor, mint minden évben, most is egy kiállítással, kettős tárlattal tették még színesebbé az irodalmi estet.

Nagy Miklós Kund, művészeti író, a Bernády Alapítvány alelnöke, moderátorként adta a mikrofont a jelenlevő szerzők kezébe, illetve mutatta be azokat, akik nem vehettek részt a könyvbemutatón.

A Bernády Házba nem fért be mindenki, az erre a célra hozott kötetek is elfogytak – hangzott el az est elején, ami a siker, a nagyfokú érdeklődés tanújele, de akinek nem jutott könyv most, annak sincs oka az elkeseredésre – hívta fel a figyelmet Nagy Miklós Kund –, hiszen a Pallas Akadémia és a Guttenberg Kiadó hamarosan új könyvesboltot nyit Marosvásárhelyen.pallasakademia konyvek szerzoi ae

A maratoninak nevezett könyvbemutatón először Bogdán László: Münchausen báró kalandjai a mélabús tornyok városában, majd Ferencz Imre Madárkirakat című kötetét ismertették.

Albert Ildikó pszichológus és nagy utazó szinte valamennyi könyvvásáron új kötettel jelentkezett, most az Ürükzöld tabuk című művével érkezett, amely olyan témákkal foglalkozik, amelye valamennyiünk életében jelen vannak: deprssszió, turkálás, képzelt betegések, szex.

Ambrus Tünde történelmi témájú kötettel érkezett a könyvvásárra. Elmesélte a Székely falutízesek című kötetének történetét, annak előzményeit, arról beszélt, hogy 2004-ben eldöntötte, szervezett formában továbbtanul, és Pécsre iratkozott be, ahol úgy döntött, hogy a székely falutízesekből írja disszertációját.

Borsodi L. László – Feljegyzések a földről  című verseskötetéről azt mondta, prózaverseket tartalmaz. A csíkszeredai tanár és költő beszélt a verseiről, költőiségről és líráról, majd két verset fel is olvasott.

Kozma Mária tavaly a Régiségek Csíkországból című kötét mutatta be, most a Régiségek Gyergyóból címűt. „A valóság igazsága mellett, azt hiszem, hogy van a meséknek is igazsága. Ez nemcsak a gyerekkort teszi szebbé, de a felnőtteknek is szükségük van rá” – mondta.pallasakademia ambrus tunde ae

Tamás Tímea A karácsonyi hangyalka mesekötetének történetéről, az illusztrátor, magyar Andrea felkéréséről beszélt, arról, ahogy három nap alatt írt egy karácsonyi mesét, amely a Pallas Akadémia kiadásában meg is jelent, egy korábbi „hangyalkás” ciklus lezárójaként.

Mészáros Sándor A pekingi követség című, a diplomataélet, azon belül is a magyar diplomácia életét mutatja be, hozza közelebb a kívülállóhoz. Regény, amely részben valóságon alapszik, de sok benne a fikció is.pallasakademia tamas timea ae

Nagy Miklós Kund nem csak moderátorként volt jelen a rendezvényen, hanem szerzőként. Két kötetét, a Bálint Károly szobrászművészről és a Kuti Dénes festőművészről írt művészeti monográfiáit Sebestyén Mihály mutatta be.pallasakademia sebestyen mihaéy ae

„Nagy Miklós Kund arra vállakozott, hogy egy meghatározott művészcsoport alkotó egyéniségeiről ír monográfiákat, műveiket, fejlődésüket, pályaképüket mutatja be a tárlatlátogató és a tárlatoktól valamilyen oknál fogva elmaradó közönségnek. Ez a csoport köztudomású, az erdélyi magyar képzőművészek táguló köre, akár itt élnek köztünk, akár egy vagy több európai uniós légiesített határ és művészi közeg választ el már egymástól bennünket” – mondta a méltató, hozzátéve, hogy Nagy Miklós Kund emberközelbe hozza az alanyait, akik valamilyen módon Marosvásárhelyhez is kötődnek.

Kimaradt?