Erdélyi nagyasszony síremlékét mentették meg az enyészettől

Az erdélyi magyar múlt újabb, már-már pusztulásra ítélt síremlékét újították fel a Házsongárdi temetőben: ezúttal báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola örök nyughelyét hozták ápolt, felismerhető és látogatható formába. Bánffy Miklós múzsájának sírja a Bánffy-kripta közelében húzódik meg, szerényen, minden pompa nélkül, noha akit a sírkő takar, életében az egyik legbefolyásosabb magyar asszony volt.

„Példakép nekünk és lányainknak” – így jellemezte őt Lévai Anikó, a nemrég alakult Carola Egyesület alapító tagja, aki a br. Bornemissza Elemérné feliratú sírkő előtt tisztelgő egybegyűlteknek mesélt kevéssé ismert történeteket a rendkívüli személyiségről. Szilvássy Carola magas rangja ellenére nem rajongott a főrendekért, önkéntes ápolónőként szolgálta közösségét, az orvosi egyetemre is beiratkozott, és ő volt az első magyar nő, aki repülőgépre szállt. Kora legmodernebb asszonya volt, modernül öltözködött, mindeközben a főzéshez is remekül értett, receptes könyvét éppen ma mutatják be 16 órától a Bulgakovban, lásd a Kolozsvári Magyar Napok programját.

Ott volt a marosvécsi Helikon-találkozókon, felolvasott az írók műveiből. Rajongott a színházért, maga is amatőr színésznő volt, Ibsen Nórájában a címszerepet alakította, 1913-ban pedig filmet rendezett, az Apacsnő szerelme címmel.

Bánffy Miklóssal, a bonchidai kastély urával sírig tartott a kapcsolata. Csak Bánffy apjának ellenállása miatt nem házasodtak össze, de barátságuk életük végéig megmaradt. Szilvássy Carola feleségül ment báró Bornemissza Elemérhez, de házasságuk nem volt boldog, hamarosan külön is költöztek. Bánffy Miklós híres trilógiájának, az Erdélyi történetnek főszereplőjét, Milóth Adrienne-t Caroláról mintázta.

Kolozsvári sírhelyének felújítása a nemrégiben alakult Carola Egyesület első akciója volt. Az egyesület egyik alapító tagjának, Lévai Anikónak hathatós segítségével, magánszemélyek adakozásából, a Házsongárd Alapítvány és a Kincses Kolozsvár Egyesület szakértőinek munkájával, „viharos gyorsasággal” sikerült felújítani – ahogy Szebeni Zsuzsa, az egyesület másik alapító tagja, Bánffy-specialista fogalmazott.

„A Carola Egyesület azért jött létre, hogy báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életművét, céljait feltámassza, továbbélessze, és hogy az ő szellemiségét vigye tovább” – mondta el a maszol.ro-nak Szebeni Zsuzsa, aki tavaly éppen a Kolozsvári Magyar Napok alatt nyitotta meg a Carola-emléktárlatot. A Receptek – az erdélyi főúri konyha titkai című könyvet kedden 16 órától mutatják be a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?