Törékeny kiállítás a Bánffy-palotában: Sissi a herendi porcelánok között

Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi bronz mellszobrát és Ferenc József császár büsztjét is elhelyezték a kolozsvári Bánffy-palota emeleti termeiben berendezett kiállításon, amely a Herendi Porcelánmanufaktúra legszebb darabjai csodálhatók meg. Az idén 189 éves műhely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, a tárlatmegnyitón „élőben” is megcsodálgattuk, hogy festik szakavatott kezek a mesés szépségű, ékszernek is beillő tárgyakat.

A kiállítást Lucian Nastasă Kovács, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd  Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte a rengeteg kíváncsi vendéget, akik a hőség miatt folyamatosan legyezték magukat, törölgették izzadt homlokukat, de azért nem tágítottak, mert a csipkeszerű, szemet gyönyörködtető ritkaságok mágnesként vonzották a tekinteteket. „Ferenc József császár legalább kétszer járt ebben az épületben, Liszt Ferenc pedig éppen ebben a teremben koncertezett” – mondta a múzeumigazgató a szombati megnyitón.

A kiállítást Krámlik Attila kurátor és Murádin Jenő művészettörténész mutatták be. A kiállított tárgyak között találjuk a Herendi Porcelánmanufaktúra kolozsvári műhelyéből kikerült darabokat is. A műhelyt a herendi porcelángyár alapítójának fia, Farkasházi Fischer Vilmos (1838-1921) hozta létre Kolozsváron, festődéje az 1870-es években a Rhédey-palota padlásterében működött. A Herendről ideszállított nyers égetésű dísztárgyakat itt látták el a többnyire keleti és szecessziós díszítőmotívumokkal, majd utólag ismét kiégették.

Néhány centiméterről csodálhatjuk meg I. Ferenc József tête-à-tête teáskészletének hű másolatát is, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra a koronázás 135. évfordulójára készített el. A késő gótikus szobor, a Toporci Madonna mását, Mátyás király lovasszobrát, de még Déryné Széppataki Rózát is felismerhetjük a porcelán ritkaságok között. Az egyik teremben helyezték el Stróbl Alajos Erzsébet királynét ábrázoló mellszobrát is, mely egykor a Fellegvár oldalában állott, valamint I. Ferenc József császár büsztjét.

A tárlat augusztus végéig látogatható, szerdától vasárnapig.  

Kapcsolódók

Kimaradt?