A New York szálló ismét megnyílik a művészetek és bulik számára

Ismét megnyílnak a kolozsvári New York szálló ajtai a Kolozsvári Magyar Napok idejére. Az omladozó műemléképület felújítása tovább késik, és ennek a város közössége csak évente kétszer látja némi hasznát: a TIFF alatt és a Kolozsvári Magyar Napok idején, amikor napközben kiállítások, performanszok, beszélgetések, éjjel pedig bulik helyszínévé válik.

Noha ezelőtt három évvel egyszeri performanszként hirdették meg a New York (vagy újabb nevén „Conti”) máladozó falai közé szervezett képzőművészeti tárlategyüttest, a műemlék épület felújítása körüli huzavona miatt továbbra is parlagon áll Kolozsvár egykori ékessége. Öröm az ürömben, hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt így belakhatják azt a művészek és a bulizó fesztiválközönség.

Idén már 38 művész állít ki augusztus 17. és 24. között, az akciósorozat a ringlispíl fogalma köré szerveződik  - tudtuk meg az Origo Egyesület és a Kincses Kolozsvár Egyesület közös sajtótájékoztatóján. Erdélyi magyar alkotók mellett román, illetve magyarországi művészek is csatlakoztak már a Mimesis Fesztiválhoz, például a Bizottság egykori frontembere, a Munkácsy-díjas Wahorn András, aki képzőművészéként és zenészként egyaránt megcsillogtatja tehetségét a kolozsvári közönség előtt.  

Ringli. Spíl. – Mottó: Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!

„A Mimesis Fesztivál idei kulcsszava a ringlispíl. A szó jelentése: egy vidámparkokban, vásárokban használatos szórakoztató játékszer. A szerkezet egy függőleges tengely körül forgó emelvény, melyre láncos üléseket vagy falovakat, kocsikat szerelnek.

Az átszerkesztett kifejezés tartalmazza a „kör” és a „spíl”, avagy „játék” fogalmakat. A fesztivál szervezői e kulcsszavak előhívásával a következő jelenségeket kívánják problematizálni:

a. Az egyén, nagyobb léptékben a közösség futja saját köreit a társadalmon belül. Néhány példa a körökre: a hagyományok köre, a megemlékezések köre, a megmaradás köre, az identitás köre, és a sor folytatható. Megannyi ringlispíl, amelyre az egyén, a közösség felül, és amint a szerkezet működésbe lendül, a rajta ülő fokozatosan elveszti reflexiós készségét a körforgás közepette.

b. A történelmi, társadalmi, gazdasági, interperszonális körülmények és függések hálójában az egyén, a közösség gyakran anélkül játszik, hogy játszani szeretne. Így válik a pozitív előjelű játék negatív konnotációkkal terhes játszmává. Azért játszmázunk, mert a ringlispílen kívül látszólag nincs más tere a játéknak.

A fesztivál mottója lehetséges válaszokat ajánl a résztvevő képzőművészek számára. Milyen módszerek kínálkoznak az egyén, a közösség számára, hogy a ringlispíl körkörös játszmáit „kijátssza”, és új, vagy kevésbé nagyratörő kifejezéssel élve, más tereket hódítson meg a maga számára, ahol a játék mentes a játszmáktól és a köröktől” – írják a szervezők.

A kiállítások a New York szálló első és második emeletét foglalják majd el, a megnyitóra hétfőn, augusztus 17-én 17 órától kerül sor. A tárlaton kívül beszélgetések, koncertek, és estéről-estére más műfajú bulik is helyet kapnak a Contiban.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?