Virágkarnevál: tíz éve ünnepel együtt Nagyvárad és Debrecen

Debrecenben negyvenhatodik alkalommal rendezik meg a virágkarnevált az államalapító Szent István király és az új kenyér augusztus 20-i ünnepén, Nagyváradon pedig tizedik alkalommal láthatják a virágkocsik egy részét augusztus 21-én.

Az idei programokról Debrecenben tájékoztatott Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője és Breitenbach Rezső, a Hotel Lycium Átrium éttermének séfje.

A cívisvárosban Kerekes Sándor, a Főnix kommunikációs vezetője volt a kísérőnk, a Nagyerdei Stadiontól átkalauzolt a Békás-tóig, ahol a hétvégén már a cseh sörök fesztiválját tartják meg, illetve a Szabadtéri színpadig, amely a fellépőknek ad otthont, és láthattuk a készülő virágkocsikat.

A MÁV járműjavító csarnokában készül többek között Nagyvárad és Debrecen közös kocsija, melyen Váradot a vártemplom, a város címerében látható oroszlán és angyal, Debrecent a Főnix jelképezi majd – tudtuk meg Pózner Gábor szobrásztól és Gulyás Tamás virágszobrásztól. Szintén állandó eleme a felvonulásnak a Szent Korona, de a vállalkozások kocsijain többek között a Mézga-családot vagy éppen egy dzsinn alakját is formálják már a szorgos kezek a 20-i felvonulásra. Az ehető virágok fantázianevű menüből kóstolót is kaphattunk, búzavirággal és körömvirággal díszített falatkákat kínáltak, a sajtótájékoztató közben pedig a Lángoló Csigák Tűzzsonglőr Csapat és a Feeling Fantasy Táncegyüttes adott ízelítőt a felvonulás látványosságaiból.

Szent László városa és Kossuth őrvárosa közösen ünnepel, mondta Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester, aki hozzátette: bár a történelem elválasztotta a két várost, 1992-ben megújították a testvérvárosi kapcsolatot, 2005 óra pedig a virágkocsik is vonulnak Váradon. Huszár István alpolgármester a  Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvényre invitált, és elmondta, hogy a bihari megyeszékhelyet idén a Csillagocska Néptánccsoport és az Exlusive Dance csoport képviseli majd a debreceni felvonuláson.

Debrecenben igazi fesztiválhetet tartanak, számolt be Bódor Edit, a hétvégén cseh sörfesztivál lesz, megtartják a Galiba Gyermekfesztivált, fellép majd a PASO, Tátrai Band és Horváth Charlie, Oláh Gergő, Falusi Mariann, Papadimitriu Athina, Szakcsi Lakatos Béla, Vastag Tamás és az ExperiDance, Demjén Ferenc, a L’art pour L’art Társulata és Berecz András. A kisgyermekesek 19-én feldíszített babakocsikkal sétálnak majd.

Nagyváradon a tervek szerint augusztus 21-én öt virágkocsit biztosan láthatnak a váradiak, és elképzelhető, hogy egy hatodik is átjön Debrecenből, ahol idén 16 kocsi vonul majd a Nagyerdei Stadionig. Ott az érdeklődők közelebbről is megcsodálgatják az élő kompozíciókat.

 

 

A Lángoló Csigák Feeling Fantasy A főnix Nagyvárd és Debrecen közös virágkocsiján kap helyet Huszár István és Komolay Szabolcs Készül a szent korona - virágokból

Kimaradt?