Székelyföldön versenyzőknek és szüleiknek is élmény a Virtuózok vetélkedő

Óriási lehetőség a Virtuózok Székelyföldön, hiszen a klasszikus zenének errefelé nincs „akkora" kultúrája – nyilatkozta a Maszolnak az egyik zenésztehetség, Mayer Róbert édesanyja. A maga is canto szakon tanult gyergyószentmiklósi gyógyszerész, Mayer Ildikó örömmel ecsetelte a lezajlott válogató élményeit.

Nagy izgalommal várják a Gyergyói-medencében a Virtuózok lezajlott csíki válogatója eredményeit: három zenészpalánta,  Mayer Robika, Csata Orsolya hegedűsök és László Botond trombitás lesz 2-3 hétig izgalomban, amíg Budapestről visszajelez a szakzsűri a csíki felvételeikre. Ha zöld az út, akkor készek indulni Budapestre – mondja Mayer Ildikó, Mayer Robika édesanyja.

Mint mesélte: tavaly együtt nézte még a család a televízióban a Virtuózok műsorát, és már akkor megkérdezték Robikát, lenne-e kedve részt venni a tehetségkutatón. Végül abban egyeztek meg: még fejlődik, és jövőre (vagyis az idén) eldöntik. „Alig egy év telt el, és idejöttek ők, nem nekünk kellett Budapestre mennünk, ez csodálatos!" - mondta Ildikó a Maszolnak.

Mayer család ismert zenészcsalád Gyergyóban – az édesapa, Mayer Róbert maga is szakmabéli, zenetanár, és több hangszeren (hegedű, zongora, harmonika, szaxofon, stb.) zenekarokban is játszik. Mi több, immár a kis Franciska is elkezdett tanulni hegedűn játszani.

Robika alig napi egy-másfél órát gyakorol, s a Virtuózok fellépéshez hegedűtanára, Veress Csaba egész nyáron foglalkozott vele és Orsolyával is, miután, a szülők érdeklődésére, ajánlotta is számukra a résztvételt. „Egész testemen borzongtam" – magyarázta anyukájának Mayer Robika azt az élményt, amikor át kellett vennie a Virtuózok emléklapját.

A fellépés és résztvétel nagyon bensőséges élmény volt a Mayer családnak, hiszen Molnár Levente operaénekes, a koncertkörút megálmodója és részben anyagi támogatója osztálytársa volt Ildikónak Csíkszeredában, a zenelíceumban.

„Örülök neki, hogy nagyra vitte Levente, és hogy nem feledkezett meg az itthoniakról, hiszen Székelyföldön óriási lehetőség ez a gyerekeknek, mivel a klasszikus zenének nincs akkora kultúrája" – vélekedik Ildikó.

Mint mondotta, úgy tervezi a család, hogy, ha már a gyerekek ilyen kevés gyakorlással is ilyen „megbízható" eredményt érnek el, akkor legalább nyolcadik  osztályig zenét tanulnak. Utána majd ők maguk döntik el, maradnának-e a pályán vagy sem.

Mint mesélik, élmény volt Boros Misivel, az „etalon" fellépővel találkozniuk (lásd képünket), és meghallgatniuk a tavalyi virtuózok nagyszerű tehetségeit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?