Vasárnap adják át a felújított széki református templomot

Az uniós forrásokból felújított széki református műemléktemplom ünnepélyes átadására augusztus 9-én kerül sor.

Az átadási ünnepség augusztus 9-én, vasárnap déli 12 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik. Igét hirdet ft. Kató Béla református püspök.

Az istentiszteletet követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről beszédet mond Hegedüs Csilla, Románia volt kulturális minisztere, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A magyar állam képviseletében Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete szólal fel. Beszédet mondanak továbbá Sallai János, Szék község polgármestere, Makai Dorottya főtervező, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület, a széki történelmi egyházak és a helyi RMDSZ képviselői.

A széki református templom országos jelentőségű, A-kategóriás besorolású műemlék, melynek története az Árpád-korra nyúlik vissza. Az idén lezárult restaurálási munkálatokat az épület előrehaladottan rossz műszaki állapota tette szükségessé.

A beruházás összértéke meghaladja a 10 millió lejt, amelyet pályázati úton, az e célra rendelkezésre álló európai uniós alapokból finanszíroztak. A pályázatot az Erdélyi Református Egyházkerület és a Széki Református Egyházközség nyújtotta be, a támogatás pedig az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül érkezett. A pályázat kivitelezéséért, valamint a különböző pályázati szakaszok lebonyolításáért a kolozsvári székhelyű RegioConsult projekt-menedzsment iroda felelt, Ilyés Szabolcs igazgató vezetésével.

Kimaradt?