Illegálisan akarták kivinni Spanyolországból a Fiatal lány fejét

Egy Spanyolországból illegálisan kivitt Picasso-festményt foglaltak le egy Korzika partjainál horgonyzó hajón – jelentette be kedden a francia vámhivatal. A kép árát 25 millió euróra becsülik.

A francia hatóságok figyelmét múlt csütörtökön keltette fel a Fiatal lány feje című Picasso-festmény kivitelére tett kísérlet. Munkatársaik másnap meg is jelentek a Korzika partjainál kikötött hajó fedélzetén.

A festmény Svájcba való kivitelére a korzikai Bastiában kértek engedélyt. A kép státusának tisztázása miatt léptek a hajó fedélzetére a francia vámosok. A hajó kapitánya azonban csak két dokumentumot tudott bemutatni a festményről: az egyik egy értékbecslés, a másik pedig egy 2015 májusában hozott spanyol bírósági ítélet, amely a képet nemzeti kincsnek nyilvánította, és megtiltotta, hogy kivigyék Spanyolországból.

A festmény tulajdonosa Jaime Botin spanyol bankár, akinek családja részt vett az ország vezető bankcsoportja, a Santander megalapításában 1857-ben. A 79 éves férfi, a csoport volt alelnöke nem volt a hajón, amelyen brit zászló lobog. A hajó tulajdonosa egy olyan társaság, amelyben Botin is részvényes.

A tulajdonos 2012 decemberében kért engedélyt a festmény kivitelére, hogy azt Londonban elárvereztesse a Christie's-nél. A kulturális minisztérium azonban nem engedélyezte a kivitelt arra hivatkozva, hogy Spanyolország területén nem található más hasonló kép az alkotó adott korszakából. A spanyol legfelsőbb bíróság idén májusban megerősítette, hogy a Fiatal lány feje olyan nemzeti kincset képez, amelynek nem engedélyezhető a külföldre vitele.

Kimaradt?