Székely Csaba drámája és A nyugalom a Színikritikusok Díjának jelöltjei között

Harmincötödik alkalommal adják át a Színikritikusok Díját szeptemberben a budapesti Trafóban. A jelöltek között a Marosvásárhelyen élő Székely Csaba drámája, valamint a marosvásárhelyi színház magyar társulatának egyik produkciója is szerepel.

A Bánya-trilógia írójának darabja, a Vitéz Mihály a legjobb új magyar dráma kategóriában került be az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei közé. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház állította színpadra, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb jelmez kategóriákban szintén jelölést kapott a román uralkodó történetét humoros hangnemben elmesélő mű.  

Erdélyi színházak közül egy kapott jelölést, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nyugalom című előadásának díszletéért, amelyet Adrian Damian tervezett.

A kritikuscéh honlapja szerint Színházi Kritikusok Céhe idén 35. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel, s hogy közülük kié a díj, az csak 2015. szeptember 20-án, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen derül ki, melyet idén Boross Martin rendez. A kritikusok itt fogják átadni negyedik alkalommal életműdíjukat: a titkos szavazással megválasztott nyertes nevét hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt a Katona József Színház szerezte, míg az Örkény István Színház hat jelölést, a Nemzeti Színház négy, a szombathelyi Weöres Sándor Színház három nominációt kapott. A jelöltek között két vidéki (értsd: nem budapesti) és két, Magyarország határain túli magyar alkotót, illetve előadást találunk.

A jelöltek teljes listája megtalálható itt.

A Színikritikusok Díját szeptember 20-án, közép-európai (magyar) idő szerint este 8-kor adják át, a budapesti Trafóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?