Túl a felén az IFESZT

Beckett-szöveg alapján készült előadást, kortárs magyar drámát és vizsgaelőadást is láthat csütörtökön a fesztivál közönsége. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Utolsó pillanat című előadásával kezdődik a csütörtöki előadások sora, majd a szatmárnémeti színház Harag György Társulata mutatja be a Világjobbítók című Tasnádi István-darabot. Két alkalommal kerül bemutatásra a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseinek vizsgaelőadása, a Midnight Tango: 19 és 22 órától a Moszkva Kávézóban.

UTOLSÓ PILLANAT - 17:00, Árkádia Bábszínházutolso-pillanat

A világ zaját falak tartják fogva. Az emberek eközben susognak. Mormolnak. Motyognak. Kiáltanak. Tolakodnak. Beszélnek. Néha beszélgetnek. Ölnek és ölelkeznek. Szülnek és születnek. Kötődnek és kötekednek. Meghalnak. Ilyenkor valóban egyedül maradnak. Majd emlékké válnak. Várnak az utolsó pillanatra és félnek tőle, vagy örülnek neki. Ebben a felemelő, vagy nyomasztó kavalkádban vajon elhisszük, hogy létezik az (élet)fa, ami alatt érdemes várakozni? Amiről ez az előadás mesél, már nem létezik, vagy még nem létezik. Nem is fog létezni soha, vagy, ha létezett, létezik, létezni fog, nem itt létezett, nem itt létezik, nem itt fog létezni, hanem másutt. Ott fog megtörténni, ahol a csodák is életképesek és ahol a remény is megterem.

VILÁGJOBBÍTÓK - 19:00, Szigligeti Színházvilagjobbitok

„A Világjobbítók eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote sztorijára, ám mindenestől kortársi fogantatású komédia.
(...) megejtő humorral és iróniával mutatja be az elképesztően lepusztult, balkanizálódott viszonyokat, a barbarizálódott külvilág hiszterizált mindennapjait. A gyilkos és frivol játékok mégis valamiféle derűt sugároznak: a viszonyokon felülemelkedni képes ember szikár – ámbár némiképp anakronisztikus – optimizmusát" – írja a darabról Tasnádi Csaba rendező.

MIDNIGHT TANGO – 19:00 és 22:00, Moszkva Kávézómidnight1

"Szexuál-tévelyszakos, rózsaszirom szagú lányok, éhenkórász, nagymellényű kurvák, énekes-táncos, vegetáriánus macák, orgazmusszegény, dohányfüggő cicák, öngyilkosjelölt, álomkóros anyák – nők, nők, nők.....kiknek ütött az óra. Az a bizonyos óra. A keresés órája, és a megtalálásé, melyben apa, fiú és a szent-kókler mereven megszámláltatnak, aztán jöhet a zsúr... Az éjfél fuvallata lemászik lassan az „Oriflame" lapok hasábján és csendben a fülcimpához ér. Az övékhez. A nőkéhez, mert eljött az idő...
Böfögve tágul az éj, ömleni kezd a habzó élet dagálya csendben, és a ceremóniamester jelentőségteljes gesztusokkal adja meg a hangot – kezdődik a Tánc. A halál tánca. Az ajtó nyitva, a Tangó végzi a munkáját."{loadposition inter}

Kimaradt?