Elismeréssel távozott Budapestről Brîndușa Armanca

Brîndușa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet távozó igazgatója miniszteri elismerő oklevelet vehetett át L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól szerdán Budapesten.

A magyar-román kulturális kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett budapesti tevékenysége elismeréseként Balog Zoltán, az emberei erőforrások minisztere adományozta az elismerést a leköszönő igazgatónak. Az oklevelet L. Simon László államtitkár adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol megjelent Alexandru Victor Micula, Románia budapesti nagykövete is - tájékoztatta az intézet az MTI-t.armna

A laudációban elhangzott, hogy Brîndușa Armanca 2006 óta fáradhatatlan odaadással szolgálta a két ország közti kulturális kapcsolatok építését. Mindenkori célja volt a közös út keresése, a számtalan rendezvény és ünnepi esemény során nyitott volt minden közös kezdeményezésre. Az igazgatónő kulturális diplomataként valódi missziót teljesített.

Brîndușa Armanca hat évig vezette a Budapesti Román Kulturális Intézetet, ezalatt két évig elnöke volt az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-nak.

A bukaresti székhelyű Román Kulturális Intézet (ICR) szeptember közepén hozta nyilvánosságra, hogy mandátumuk lejárta előtt lecseréli a budapesti és a varsói román kulturális intézmény vezetőségét.

Brîndușa Armanca magyar családban nőtt fel, román-latin szakon diplomázott, Marseille-ben tanulta az újságírást, Aradon és Szebenben pedig tanította. 1997 és 2004 között a temesvári köztévé igazgatója volt. 2006-tól a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, második - eredetileg 2014-ben lejártó - ciklusát töltötte ezen a poszton. Nyolc könyv szerzője. Tavaly jelent meg magyarul is Közelmúlt a médiában - Határesetek a szögesdróton című, az 1980-as évek Romániájából menekülők sorsáról írt dokumentumkötete. Tévéfilmjei számos román és nemzetközi elismerést kaptak. Alapító tagja a romániai Transparency International szervezetnek és tagja a román írószövetségnek. {loadposition inter}

Kimaradt?