Szent László-napokra készülnek a nagyváradi várban

Bár az idei Szent László-napok hivatalos megnyitója június 25-én, csütörtökön lesz, néhány előrendezvényt – többek között a virágültetést és a biciklitúrát Biharkeresztesre – már megtartottak-tartanak Nagyváradon. Íme néhány programpont, amire mindenképpen érdemes időt szakítani:

Június 24-én, szerdán 18 órától a várudvaron Nagyvárad versus Greenwich címmel Ütő Gusztáv képzőművész performansza látható a vár udvarán, ezt a váradi vár délköréről szólóelőadás követi.

Június 25-én, csütörtökön 17.30-tól megkoszorúzzák Szent László-szobrát a római katolikus püspöki palota kertjében, majd 18.15-től Gazdáné Olosz Ella textilművész emlékkiállítását nyitják meg a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának dísztermében. Ez 19 órától az ünnepélyes megnyitó és a Fonó Zenekar Vadbarokk című koncertje követi ugyanott.

Június 26-án, pénteken, 27-án, szombaton és 2-én, vasárnap már délelőtt 10-kor benépesülhet a várudvar, mindhárom napon lesz honfoglaláskori jurta-, viselet- és fegyverbemutató, valamint íjászat. Ugyancsak mindhárom napon a nagyváradi várat (magyar és román nyelvű vezetéssel) is megismerhetik az érdeklődők, de lesznek kézműves-foglalkozások és vásár is. Pénteken 13 órától kezdődik a Székelyföldi Legendárium kiadványainak bemutatója, a Likaskő legendája (rajzfilmvetítés), délután 16 órakor a Körös áruház előtti téren és a Holnaposok szoborcsoportja előtt lép fel a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, 21 órától pedig Hobo és bandája koncertezik a várban.

Szombaton 10 és 12 óra között tartják az elszármazottak találkozóját, ennek meghívottjai Dr. Kiss András és Szabó József (Ódzsa) rendező, moderátora Boros Zoltán. Érdekesnek ígérkezik a 18 órától az Ereklyébe foglalt ereklye: Szent László győri hermája címmel Székely Zoltán művészettörténész, a Hansági Múzeum igazgatójának előadása, illetve Lakatos Attila történész Szent László király újabb hermája. Kísérletek a Szent László ikonográfia megújítására című előadása is. A zenekedvelőket 21 órától Hooligans-koncerttel várják.

Vasárnap 14 órától könyvbemutatók kezdődnek, Dr. Kiss András Egy váradi orvos visszaemlékezései Magyarországon és dr. Szilágyi Ferenc, Zakota Zoltán Partium – társadalom, területfejlesztés című köteteit mutatják be.

Az Erdélyi Magyar Filmszövetség bemutatkozása 15 órától kezdődik, 17-tól Bennünk van a kutyavér címmel Ghymes-koncert lesz, 21-tól pedig Zorán-koncerttel zárul az idei szent László-napok. A részletes programot itt olvashatják.

Kimaradt?