Népek zenéjétől visszhangzott a hétvége

Német, görög, szerb, bosnyák, észt, török népzenétől és népviseletek forgatagától volt színes-hangos Nagyenyed a hétvégén. A Fehér megyei város felvállaltan támogatja a többnemzetiségű rendezvényeket, a népi kultúra pedig komoly hagyományra tekint vissza a térségben.

{loadposition otp}Második alkalommal szerveztek Nagyenyeden nemzetközi néptáncfesztivált. Elsősorban a külföldi testvérvárosok együttesei szerepeltek: az enyedi piactéren csütörtöktől vasárnapig, esténként a németországi Dingelstadt, a thessaloniki Nostos Polichini, a törökországi Canakkale, az észtországi Soprus, a bozsniai Slavija, a szerbiai Sveti Sava lépett fel. A résztvevők korosztályok szempontjából is igen tarka képet mutattak, a törökországi gyerekektől a szerbiai egyetemistákon át, a görögországi, illetve dingelstadti idősekig, ez utóbbiak Arnold Metz polgármester, illetve néhány tanácsos kíséretében érkeztek.

A legrégebbi, 65 éve létező együttes, az észt Soprus tematikus táncaival a fesztivál kedves és érdekes színfoltját képezte. A németországi hölgyek a szövés, kenyérsütés tradícióit elevenítették fel, a török gyerekek történelmi jellegű produkciót vittek színre, a görögök macedón- és az észak-görögországi Trákia tartomány kultúráját közvetítették. Némi aggodalommal várták a házigazdák a szerb és bosnyák együttesek találkozását, de mint kiderült, aggodalomra nem volt ok: egymással jól megférve adták elő pörgős produkciójukat.

A rendezvénysorozat a népviseletek vasárnap délutáni parádéjával ért véget, amelyen az Inter-Art alkotótáborban résztvevő, népviseletbe öltözött gyerekek is részt vettek.

Kimaradt?