Rákattantak az olvasásra Csíkban (GALÉRIA)

Több mint 350 olvasó, szabadtéren – ennyien demonstrálták olvasás iránti szeretetüket hétfőn Csíkszeredában, 12 órától 12:20-ig. A Szabadság téren szervezett flashmobot a Hargita megyei könyvtár munkatársai szervezték, egész éves olvasás-serkentő kampányuk első nyilvános megmozdulásaként.

A Kájoni János Megyei Könyvtár idén Az olvasás éve jegyében hirdette meg kulturális és szabadidős programjait 2015-ben.  A könyvtár munkaközössége az olvasás fontosságára szándékozott felhívni a figyelmet azzal a villámcsődülettel, flashmobbal is, amelyet a csíkszeredai Szabadság téren szerveztek  június 15-én, délben 12 órakor. 

"Sikernek könyveljük el a részvételt" – nyilatkozta a maszol.ro-nak Kelemen Katalin, a Kájoni János megyei könyvtár munkatársa. Mint mondta, ez az intézmény történetében az első „tematikus év”. Az Olvasás Éve meghirdetésével a vezérelv kettős: egyrészt az „értsük is, amit olvasunk” elv segítése, valamint a társadalmi beilleszkedésbe nyújtandó segítség, ami a könyvtár missziója is az internetes társadalmunkban. Továbbá az olvasáskultúra fejlesztése is vezérelv.

Ez a kisdiák elmeséli nekünk: miért van itt? ... és "mire jó" az olvasás?

https://www.youtube.com/watch?v=rHl9tsWrEq0

A Csíkdelnéről érkezett Szabó Julianna tanítóval a flashmob elkezdése előtt beszélgettünk. Mint mondta, ő sokkal több részvevőre számított. Három kisdiákját hozta el, „akik megérdemlik” a részvételt, nekik pedig a saját diákkora jutalomkönyveiből hozott kölcsönbe az eseményre, valamint egyik kincsét, egy Fodor Sándor-dedikálta Csipikét is.

A Székelyföld kulturális folyóirat munkatársai, Lövétei Lázár László főszerkesztő (középen) Molnár Vilmos szerkesztővel (jobbra) is csatlakozott a flashmobhoz.

Molnár Vilmos egy székelykeresztúri kortárs író – Balázs K. Attila könyvét hozta ki. „Fontosnak tartom, hogy élő szerzőket, kortársakat olvassunk, ugyan nem gondoltam, hogy fényképezni is fogják a borítót, s ezáltal reklámozom is a szerzőt, akiről, egyébként, kritikát széndékozom írni a lapunkban” – mondta a maga is prózaíró Molnár Vilmos.

Kelemen Katalin elmondta: a siker azt is jelenti, hogy minden korosztályból képviseltették magukat, a könyvtár saját, idősebbekből álló „törzsolvasói” a munkatársakkal jöttek ki. Oklándról könyvtárlátogatóba érkező csoport csatlakozott lelkesen, továbbá az intézmény által folyamatosan partnerként kezelt tanintézmények válaszoltak a flashmob-felhívásra, méghozzá román osztályok is.

Az év folyamán az olvasási preferenciákat is mérik, erre folyamatosan lehet szavazni a megyei intézmény honlapján. A válaszadók között novemberben ajándék-könyvcsomagot sorsolnak ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?