Vidám moziest a csíki várban: Tres Court fesztivál

Hangos nevetésekkel robbant be az idei Tres Court – nagyon rövid filmek fesztiválja – Csíkszeredában. A csütörtök esti nyitányra több mint teltház volt kíváncsi.

Családi program lévén kisbabákkal is beültek mozizni a pazarul kivilágított Mikó-várba a csütörtöki zivatart követő éjszakában: „családi válogatás” animációs blokkjával rajtolt Csíkszeredában a világszerte június 5-14. között tartott, „3 percnél rövidebb filmek seregszemléje”-ként szervezett idei Tres Court Filmfesztivál.

Noha este 8-kor még alig ötvenen várakoztak a kamaramozivá kiképezett stúdióteremben, a bő harminc rövidfilm a vetítés végére 97 fizető belépőt vonzott. Ki-ki szavazhatott is a román mezőnybe beválogatott filmek közül kedvencére – a közönségdíjas alkotást június 18-ig egész biztosan kihirdetik, ígéri a fesztivál honlapja trescourt.com

A csíkszeredai közönséget a Mikó-vár újonnan kialakított vetítőjében fogadó Gecző-Dávid Bíborka – a Csíki Székely Múzeum munkatársa – szeretettel figyelmébe ajánlotta névsorban két erdélyi magyar alkotó, a romániai Zsűri Nagydíját elnyerő Máthé Endre-Botond és Gábor Loránd filmjeit (Botond díját nem említvén a befolyásolás elkerülése végett). Jelezte, hogy mindketten a Sapientia kolozsvári média-film szakán végeztek.

Muris animációk: helyzetkomikum, lírával

Már az első filmpillanatokat harsány nevetés fogadta az intim vetítőtérben: az animációs nemzetközi blokkban a technikai- és ötletparádé bizarr eredménye ütött. A gyöngéd, lírai alkotások pedig szépségükkel vívták ki a csöndet.

A Tres Courts opusokat más városból később követőknek jelezzük: mély emberi üzenetektől szívbemarkoló helyzetekig, vagy egyszerű, frappáns poénokig cikázik a 18-szor 3 perc képi- és tartalmi világa.

Szerethető alkotások. Külön ízt ad, ha egy-egy filmecske után a kisgyerekek is bekérdeznek félhangosan a nézőtérre, a maguk olvasatából – például, Csíkban, egy földrengésből kimenekült kisfiú tanítómese-szerű történetében a kisfiú (és filmrendező) által a jelenetben felejtett aranyhalacska sorsa miatt aggódva.

Az animációk változatos technikában készülvén érdekes szövetét adják a 2014-2015-ös kortárs animációs filmtermésnek.

„Still alive” – nagydíjas vásárhelyi animáció

A kimerítő animációs blokk után érdeklődve várva a Máthé Endre-Botond filmjét meglepetés érte a vetítés előtt rá nem guglizót: a romániai Zsűri Nagydíja is animáció. de olyan, amiért a zsűri a marosvásárhelyi alkotónak ilyen indoklással ítélte oda a díjat: „az animációs technikák pontos használatáért és a megteremtett hangulatért.”

A 2014-es FFesten (Nemzetközi Diákfilmfesztivál) is versenyző Still alive szerzője, Máthé Endre-Botond Tres Court-díja: kétszemélyes kirándulás és belépő a Clermont Ferrand rövidfilmfesztiválra, a fesztivál támogatói jóvoltából pedig egy Iphone 5 C és egy trófea.

A történet egy ifjú szarvasról szól, aki fényképezőgéphez jutván sorra megtapasztalja az Élet kalandos gyönyörűségeit: szabadságot, tudást, majd önbizalma erősödvén, a szerelmet – valamit a szerelem elengedését is, a lemondást. A zárópillanat az, amikor kész megtalálni az Élet értelmét, a továbblépéshez.

Élénk román mezőny: szelfi-poén, videoklipek

A romániai filmek mezőnyében uralkodó vonal az idei Tres Court-on a zenei háttérre szerkesztett „videoklip”-formátum: Bednarszkz Hedda és Sofia Nelega finom, fény-árnyékokkal dolgozó Party girl-je ebben a szépen komponáltságot árasztó kellemes nyitány. Gábor Loránd Jogging –ja a Facebook-identitás finom vitriola, a szereplő szuperközeli arcjátékára bízva.

A maradék 15 filmecske a motivációs filmtől a riport-etűdön át a házimoziig terjed, érdekes megoldásokat, akár ötleteket is kínálva magunk filmes kísérleteihez. A csíkszeredai közönség 97 fős, fejenként három jelöltet díjazó szavazatai összeszámlálása után a rangsorra még visszatérünk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?