Ahol a méret számít: kezdődik Tres Court fesztivál Csíkszeredában

„E sok kis vitamindús pirula, amelybe nagy mennyiségű találékonyság és képzelőerő van sűrítve, bizonyítottan jótékony hatású" – ajánlja egyik ötletgazdája a francia Tres Court Filmfesztivált. A Párizsból indult, szimultán vetítésekkel zajló rendezvénynek Csíkszeredában a Mikó vár ad otthont csütörtökön és pénteken, esténként 8 órától.

A Tres Courts alapelve: az összes filmnek egy szabályt kell betartania: nem lehet 3 percnél hosszabb. Minden műfaj elfogadott: fikciós, animációs, dokumentumfilmes, kísérleti filmes... Ötlet- és „képzelet-koncentrátum”. Egy biztos: a szűrőn idén az eredetileg több mint 1000 pályaműből válogatott a világszerte felkért szakzsűri – a világ 28 országából. A pénzdíjak is jelentősek: 500-1000 euró.

A három percnél rövidebb filmeket 28 országban, egyidőben, eredeti nyelven, a résztvevő ország nyelvén feliratozva láthatja a közönség és szavazhat kedvencére a vetítések után.

A fesztivált idén június 5. és 14. között rendezik meg a világ 28 országának közel 100 városában, amelyből több mint húsz Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és a Moldvai Köztársaságban található. Ennek megfelelően a nézők több mint kétórás filmválogatást nézhetnek azonos időben Párizsban, Kolozsváron, Amszterdamban, Londonban, Casablancában, Bamakóban, Tel Avivban és Csíkszeredában a részt vevő ország nyelvén feliratozva.

Pénteken este 8 órától a „családi és a romániai” válogatást tekintheti meg a közönség a Csíki Székely Múzeumban. A családi válogatásban 18, köztük francia, lengyel, német, svájci, holland, török és amerikai fim pörög.

Az egyik fődíj Marosvásárhelyre megy

A zsűri idén magyar szerzőnek ítélte az egyik fődíjat a beszavazott 19 kisfilmből, romániai mezőnyben: a marosvásárhelyi Máthé Endre-Botond Still Alive című filmjével aratott. A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa díját a bukaresti Alina Badea Instead című alkotásának ítélték.

A döntnökök idén: Andrei Rus - a Film Menu főszerkesztője, a bukaresti NexT rövidfim fesztivál művészeti igazgatója, Mihai Mitrică - a TIFF válogató zsűritagja, az Anim'est fesztivál igazgatója, José Cabrera Betencort  - a Tenerife Shorts rövidfilm fesztivál igazgatója, Irina Trocan – filmkritikus, a NexT társ-válogató zsűritagja, Ingrid Diac – a temesvári francia Intézet kulturális felelőse , Thomas Grand – a Francia Intézet bukaresti, audio-vizuális munkatársa, Nagy Boglárka – a francia Intézet munkatársa (Bukarest).

https://www.youtube.com/watch?v=X0NV8y0DU58

A Le Festival des Tres Courts 1999-ben született Párizsban. Romániában 2007-ben mutatkozott be. 2008-ban már több, mint 5600 néző vett részt az ország 23 városában és Moldva Köztársaság fővárosában, Chisinauban. 2009-ben a harmadik helyi kiadásához érkezett a rendezvény a Kolozsvári Francia Kulturális Központ szervezésében. Az esemény az ország különböző pontjain lévő francia központokat és szervezeteket, ifjúsági szervezeteket, alapítványokat, polgármesteri hivatalokat és megyei tanácsokat, valamint filmeseket és filmkedvelőket köt össze néhány nap erejéig.

A feszitvál más helyszínei:
Temesvár: június 11., a Francia Nagykövetségen(ingyenes belépés)
Marosvásárhelyen június 13-14., Művész Mozi 12.00 óra péntek, 12 és 18 órától szombaton (belépő: 5 lej)
Székelyudvarhely: június 10-13., Városi Könyvtár, naponta 18 órától
Kolozsvár: június 13-14., Győzelem mozi : 13, 17, 19 órától (10 lejes belépő (8 lej és 5 lejes kedvezményes jegyek), tranzit Ház 21 órától (ingyenes, csak szombaton van vetítés). 

2009-ben Románia erős jelenléttel emelkedett ki a többi szervező ország közül: 26 helységgel, a legtöbb résztvevő város ebből az országból való, meghaladva így Franciaországot is. Másik büszkeségre való ok, hogy a nemzetközi válogatás először két nagyon rövid romániai filmet is tartalmazott: az Old Ladies Never Dream-et, ami Kolozsváron készült és az Immerse-t Bukarestből. Még egy román film került bemutatásra a Parole de femmes kategóriában

PROGRAMBAN:

A több mint kétórás filmválogatásban a következő filmeket láthatja, aki 5 lejért belépőt vált:

ROMÁNIAI KATEGÓRIA:

Compunere despre urşi - Florin Andreescu (Bucarest)

Meserie naturală - Florin Andreescu (Bucarest)

Le voyage dans la lune - Claudiu Bolozan (Măgurele, Ilfov)

Fleur - Maria Brudaşcă (Cluj-Napoca)

Copilul cel sărac şi şarpele - Anamaria Buzaş (Miercurea Ciuc)

In your arms - Alina Dinu (Bucarest)

Creepy - Andrei Croitoriu (sat Costiungeni, jud. Botosani)

And I loved only you - Daniel Djamo (Bucarest)

June 1st Thank - Daniel Djamo (Bucarest)

The silver wolf - Daniel Djamo (Bucarest)

Histoire d'un enterrement - Gabriela Ghircoias (Bucarest)

Revelion 2014 - Dragoş Hanciu (Bucarest)

This is not a banana - Mihnea Rareş Hanţiu (Arad)

Meat me - Andrei Alexandru Marginean-Matean (Floreşti, Cluj)

Fertility - Terez Muranyi-Matza

KÜLÖNDÍJAK:

A romániai zsűri különdíja : FLEUR de Maria Brudaşcă (Cluj-Napoca)

a romániai zsűri Nagydíja : THE SILVER WOLF de Daniel Djamo (Bucuresti)

NEMZETKÖZI MEZŐNYBEN:

Eredetiség díj : WIND de Robert Löbel (Allemagne)

Animációs díj : EYE IN TUNA CARE de John Walter Lustig (USA)

NAGYDÍJ 2015 : DESPIERTA de Christian Avilés (Espagne)

Nemzetközi közönségdíj (Prix du public sans frontières): WIND de Robert Löbel (Allemagne)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?