Osztálytermi projekttel zárja az évadot az Osonó

Ezen a héten, azaz június 8. és 12. között három sepsiszentgyörgyi középiskola 19 osztálya számára 9 előadást tart a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a nemrég bemutatott Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció osztálytermi változatából.

A társulatvezető, Fazakas Misi rendezte román-magyar nyelvű előadás egy fél éve tartó, sepsiszentgyörgyi román és magyar fiatalok tapasztalatait feldolgozó projekt eredménye. Az osztálytermi előadások mindenikét beszélgetés és interaktív foglalkozás követ az előadás témájáról.  

A sepsiszentgyörgyi Ecou egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségével, valamint a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány támogatásával létrejött előadás „nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az Osonó és az Ecou Egyesület fiataljainak egyéni tapasztalatai képezik” – olvasható a színházműhely közleményében. „Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel”.

A produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében – fogalmazta meg az előadás kapcsán Fazakas Misi.

„Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat” – hangsúlyozzák a sepsiszentgyörgyi alkotók. 

Kapcsolódók

Kimaradt?