Feldmár András Nagyváradon

November 16-án, pénteken, 18 órától Születés, szex, halál címmel tart előadást a nagyváradi Posticumban (Hársfa/Teiului utca 26) Feldmár András, magyar származású, Kanadában élő pszichológus, pszichoterapeuta. November 17-én és 18-án, ugyanazon a helyszínen, Feldmár András workshopot vezet.feldmar-portre

Feldmár András 1940-ben született Budapesten. Tizenhat éves korában, 1956-ban Kanadába emigrált. Matematikát tanult, de miután három és fél év alatt két házassága is tönkrement, pszichoanalízisre kezdett járni, s ezen élmény hatására váltott pszichológiára. 1974-ben ismerkedett meg mesterével, R.D.Laing skót pszichiáterrel, akinek elméleti és gyakorlati munkássága radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát.

Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként a laingi örökséghez hűen gyakorlati és nem elméleti karriert választott. Feldmár terápiája empirikus interperszonális fenomenológia, ami azt jelenti, hogy a fájdalom és a zavar orvoslásához nem az egyénben keresik a magyarázatot, mintegy felelőssé téve őt a problémáiért, hanem meggyőződése, hogy a baj mindig az egyének közötti térben, tehát a kapcsolatban keletkezik, és abból fakad, ahogyan bánunk egymással. Feldmár a terápiáját radikális vagy anyai terápiának nevezi. Radikális azért, mert a legősibb gyökerekből táplálkozik, anyai, mert a terápiában egy olyan környezetet teremt a páciensnek, mint egy szerető anya a gyerekének, ahol játék közben az szégyen nélkül mutathatja meg önmagát, úgy, ahogy van, meggyászolhatja, elsirathatja azt, amit elveszített.

Feldmár András rendszeresen tart előadásokat Magyarországon, ahol tíznél több könyve jelent meg. 2007-ben jött létre a nevét viselő szellemi műhely, a Feldmár Intézet.

A nyilvános előadásra a belépő 25 lej, a workshop részvételi díja pedig 150 lej, ami magába foglalja a belépőt a pénteki előadásra is. Jelentkezni a 0259/431.398 vagy 0744/504.051 telefonszámokon, vagy az info@posticum.ro e-mail címen lehet. A szervezők a résztvevőknek, igény szerint, szállást és étkezést is tudnak biztosítani.

Kimaradt?