Nyíregyháza beköltözött Kolozsvárra

Az 5. Kolozsvári Ünnepi könyvhét alatt Nyíregyháza város is bemutatkozik, a déli várfal alatt, a Fogoly/Potaissa utcában. A magyarországi város programsorozatát pénteken nyitották meg.

Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc éppen egy éve vett részt Kolozsváron egy hasonló programon. Az idei jelenlétük vasárnap 14 óráig tart különböző fellépőkkel, koncertekkel, és a városban működő, világ legnagyobb LEGO-gyárának képviseletével. 

Jelenlétüket a Könyvhéthez igazították, megjelenésüket ugyanakkor a magyar kormány is támogatja – közölte Kovács Ferenc, kiemelve, hogy Kolozsvár polgármesterével és alpolgármesterével további kapcsolatépítési lehetőségekről is tárgyaltak. Nyíregyházának Szatmárnémeti és Nagybánya testvérvárosa, tette hozzá.

Horváth Anna elmondta, több hónapos előkészítés eredménye, hogy Nyíregyháza ismét bemutatkozik Kolozsváron. Mint fogalmazott, a magyarországi város jobb helyre nem is hozhatja el a bőség üzenetét. Hasznos jövőbeni projekteket említett, kiszélesedő lehetőségeket, amelyek reményei szerint a mostani találkozás gyümölcsei lesznek. Szóba került a testvérvárosi kapcsolat felvétele is. Nyíregyháza polgármestere azt mondta, ez egy hosszú folyamat eredménye lehet.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja arról beszélt: csütörtökön épp a Könyvhetet nyitották meg, ezek az események szerencsésen esnek egybe, főként, mert Kolozsvári idén birtokolja az Európa Ifjúsága Fővárosi címet. "A trianoni katasztrófa utáni áldozat-szerepből úgy jöhetünk ki, ha minél többször látogatjuk meg egymást" – fogalmazott.

A hétvégén számos eseményre várják az érdeklődőket: fellép Muri Enikő és Nagy Ricsi, a Folk Fusion és a 4 for Dance, ismerkedni lehet ugyanakkor a város állatparkjával, a Mediball sportággal, a LEGO világát tükröző interaktív játszóházzal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?