Vasárnapig lehet kortyolgatni a könyvekből (GALÉRIA)

Csütörtökön délután nyitották meg az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, amelyen vasárnapig várják a könyvbarátokat előadásokra, koncertekre és a vásárra.

A Fogoly (Potaissa) utcában délután 5 órától nyitották meg az eseménysorozatot. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere kiemelte, a rendezvény a legjobb helyen van, a legjobb pillanatban. Elmondta, a sok-sok színes program és a csodálatos hangulat  a garancia arra, hogy a megvásárolt könyveknek jól kiérdemelt és hasznos helye legyen nemcsak a polcainkon. 

„Biztos vagyok abban, hogy egyetlen könyvet sem fogunk úgy vásárolni, hogy az érdemtelenül ragadjon meg a polcainkon. Kívánom, hogy sikerüljön úgy választani, hogy az elkövetkezőkben nekünk, gyermekeinknek méltó megnyugvást adhasson a szürke hétköznapokban” – magyarázta.

Markó Béla költő, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke beszédében rámutatott, bár politikusként érkezett a megnyitóra, tudja, hogy hasonló kulturális rendezvényeken egy tisztségviselőben is van annyi alázat, hogy könyvből idézzen, verset olvasson fel. 

„H. Szabó Gyulával, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökével az imént épp arról esett szó, hogy a könyvünnep immár öt esztendős. Öt évvel ezelőtt nem volt szükség arra, hogy előzetesen megtervezzük a rendezvény életkorát, bár most úgy gondolom, tudatosítanunk kell magunkban hogy öt éven belül, de akár ennek az időnek a többszöröse múltán is lesz könyvhét” – tette hozzá az RMDSZ volt elnöke, aki végezetül Kő és könyv című versét olvasta fel a jelenlévőknek.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja Hogy néz ki az olvasó? címmel olvasott fel szöveget könyvről, olvasásról, kultúráról, Kerekes Sándor Kolozs megyei tanácsos, aki Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnökének üzenetét tolmácsolta, azt hangsúlyozta, hogy a nyomtatott könyvek a mai napig köztünk vannak, ezt pedig úgy tarthatjuk meg, ha gyerekek kezébe is nyomtatott olvasmányokat adunk.

A beszédek után Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke adta át a Kolozsvár Büszkesége címet a 45 évvel ezelőtt létrehozott és 25 éve bezárt Dacia Könyvkiadó korábbi szerkesztőinek, Jancsik Pálnak és Kerekes Györgynek.

Az ünnepélyes megnyitót követően sor került a kolozsvári Loose Neckties Society, illetve a Szabó Balázs Bandája együttesek koncertjeire is. 

A könyvhét részletes programja itt található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?