Kiál(lí)tás a családokért Marosvásárhelyen

Aki ide bemegy és megnézi a kiállítást, nem jön ki közömbösön: vagy szereti, vagy nem, de mindenképpen érintett lesz – hangzott el hétfőn a Kontrasztkiállítás – Kiál(lí)tás a családokért című tárlat megnyitóján, amelynek Marosvásárhelyen a Köpeczi-Teleki ház ad otthon egy hónapon keresztül.

A megnyitón elhangzott szavak igaznak bizonyultak: akinek gyereke van, azért érezte megérintve magát, akinek nincs azért, mert ő maga is volt gyerek – a rendhagyó multimédiás kiállítás mindenkit elgondolkodtatott, mindenkiből érzelmeket váltott ki.

Ahogy azt a megnyitón Tussay Szilárd, az erdélyi református egyház ifjúsági referense, Jakab István, a Maros Mezőségi Református Egyházkerület esperese és Simon Imola Zsuzsanna református tanár mondta, különleges projektről van szó, amely a család fontosságára, az élet értékére, a fiatalság buktatóira figyelmeztet.

A kiállítás a kisvárdai református fiatalok ötlete volt, ők is állították össze úgy, hogy támogatást kaptak a magyar rendőrségtől. Tulajdonképpen egy példás összefogás eredményének lehetünk szemtanúi, hiszen a református fiatalok és a rendőrség mellett pedagógusok, újságírók, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások is hozzájárultak, hogy létrejöjjön, hogy minél többen megnézzék, és aztán elgondolkodjanak a látottakon – hangzott el a megnyitón.

Magyarországon 60 ezren látták, és az egyik legjobb kiállításnak minősítették. Erdélyben tavaly már 12 helyen bemutatták, és körülbelül ezerötszázan látták. A látogatókat, főleg a tízes csoportokban érkező diákokat, osztályközösségeket a közeli Philotea klubban várják a kiállítás után egy beszélgetésre, ahol szakember, iskolapszichológus válaszol a kérdéseikre. Aki egyénileg szeretne beszélgetni egy szakemberrel, arra is van lehetőség.

A képernyőkön kisfilmek, interjúk, vallomások, beszélgetések láthatók, fotók, statisztikai adatok, figyelmeztetések többek között arról, hogy mit jelent a családon belüli erőszak, milyen következményekkel jár a kábítószerfogyasztás, a dohányzás, az éjszakai mulatozás. Szerelemről, házasságról, hűségről, házasságtörésről, szexről, bulizásról láthatunk képeket, majd mindezekről leírásokat, beszámolókat. 

Kimaradt?