Haller József tárlata a Bernádyban (GALÉRIA)

A 80 éves Haller József gyűjteményes kiállításának ad otthont Marosvásárhelyen a Bernády Ház földszinti és emeleti kiállítóterme. A tárlatnyitón Borbély László, a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke és Nagy Miklós Kund író, műfordító méltatta a művészt és annak munkásságát.

Haller Józsefet, a sokoldalú, gazdag életművét, termékeny alkotói pályája fontosabb szakaszait bemutató retrospektív kiállításának megnyitóján Borbély László arra hegyezte ki mondanivalóját, hogy mit is jelent Erdély, azon belül Marosvásárhely számára egy ilyen kaliberű alkotó, aki a városnak, Erdélynek szerzett hírnevet műveivel, egész alkotói tevékenységével.

A tárlat az eddigi munkásságát, grafikusi és festői törekvéseit mutatja be, de nem valamennyit, mert ahhoz még egy emeletet kellett volna építeni a Bernády Házra – jegyezte meg Nagy Miklós Kund. A festményein a nők a mindenséget, a férfiak a teremtést testesítik meg, a kiállított munkák lírai jellegűek, képei álomszerűek – méltatta a 80 éves, még teljes erejében levő, folyamatosan dolgozó alkotót az író. Nagy Miklós Kund arra is felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a grafikus Haller Józsefből a színek is kikívánkoztak, a fekete-fehér rajzok után “erőteljes expresszivitással festi képeit”.

Haller József grafikus 1935-ben született Szatmárnémetiben, 1959-ben diplomázott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, ahonnan Marosvásárhelyre került, és ahol a bábszínház tervezője volt egészen nyugdíjazásáig.

Szobrászatot tanult, mégsem szobrászként tevékenykedett, a főiskolán tanultakat leginkább bábtervezőként kamatoztatta. 1995-ben művészi munkásságának elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Kiskeresztjével tüntették ki. Egyéni kiállítása volt többek közt Marosvásárhelyen, Budapesten, Szatmárnémetiben, Csíkszeredában, Szombathelyen, Kolozsváron. Munkái csoportos kiállításokon is láthatók voltak olyan városokban, mint Barcelona, Mannheim, Maastricht, Stockholm, Washington, Marosvásárhely, Frankfurt, Debrecen, Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Dombóvár, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy.

Kimaradt?