Csehország a bukaresti Bookfest könyvvásár díszvendége

Csehország lesz a szerdán kezdődő bukaresti Bookfest könyvvásár díszvendége, amelyet tizedik alkalommal szerveznek meg a fővárosban.

A vasárnapig tartó jubileumi vásáron mintegy 200 kiadó vesz részt, amelyek mintegy négyezer új könyvcímet kínálnak. Az érdeklődők háromszáz eseményen vehetnek részt, a szervezők arra számítanak, hogy több mint százezer látogatója lesz a vásárnak.

Az idei díszvendég Csehország lesz, ebből az alkalomból a közönség találkozhat Martin Vopenka, Tomas Zmeskal, Katerina Tuckova, Roman Raz és Katerina Rudcenkova írókkal.

A könyvvásáron egyebek mellett bemutatják Klaus Johannis államelnök Első lépés című könyvét, amely elnöki mandátumának első száz napjáról szól. Tavaly ősszel sikerkönyv volt Johannis Lépésről lépésre című első könyve, amelyben eddigi közéleti pályafutásáról írt. Ez a kötet több mint 130 ezer példányban fogyott el, ami Romániában meglehetősen magas szám.

A Bookfesten jelen lesz második alkalommal a Donau Lounge projekt a Balassi Intézet bukaresti központja szervezésében. A szervezők könyvbemutatókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, gyermekprogrammal várják az érdeklődőket. A projekt meghívottai Duna-menti országokból, azaz Magyarországról, Ausztriából, Bulgáriából és Romániából érkeznek, hogy felolvassanak a bukaresti közönségnek, amelyet beszélgetésre és vitára várnak a Duna-menti kultúráról.

Bemutatják többek között a bolgár Kristin Dimitrova Sabazius című könyvét, Kemény Istvánnak a Távoli légiveszély című verseskötetének román fordítását, valamint a román Filip és Matei Florian írótestvérek közös könyvét, amely 2014-ben Kölyök utca címmel jelent meg magyarul.

Kimaradt?