Lucian Boia: a székely autonómia nem veszélyezteti Romániát

Székelyföld nem szakad el Romániától akkor sem, ha különleges státust kap ez a régió az országon belül – véli Lucian Boia. A népszerű román történész legújabb, Hogyan románosodott el Románia című könyve kapcsán adott interjút a Gândulnak.

A szerző külön fejezetet szentelt kötetében Székelyföldnek. Az interjúban emlékeztet arra, hogy a tágabb értelemben vett Erdély (beleérte a Bánságot, Körös-vidéket és Máramarost) lakosságának 75 százaléka román, és ez az országrész nagyobb Magyarországnál.

Szerinte ezért butaság azt hinni, hogy Magyarország elszakíthatja Erdélyt Romániától. „A két székelyföldi megye Románia közepén található. Ezért akkor sem áll fenn Románia feldarabolásának veszélye, ha különleges státust kap ez a két megye” – szögezte le a történész.

Boia beszélt Erdély elrománosítási folyamatáról is. Felidézte, hogy a két világháború között az erdélyi városokban kisebbségben éltek a románok. Az arányok a kommunista hatalomátvétel után kezdődő erőltetett iparosítás fordította meg: a román falvak lakóit erdélyi városokba telepítették.

A folyamathoz természetesen hozzájárult a nem román ajkú lakosság kivándorlása is. „A kommunista hatalom elkergette a kisebbségeket” – jelentette ki a történész, hozzátéve: az ötvenes években a zsidók, a hetvenes-nyolcvanas években a németek, a nyolcvanas években a magyarok menekültek el Romániából.

Kapcsolódók

Kimaradt?