Elhunyt a legendás orosz balerina, Maja Pliszeckaja

Életének 89. évében elhunyt Maja Pliszeckaja, az orosz balett nagyasszonya. A Németországban élő balerina halálát súlyos szívroham okozta. Az orvosok küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni.

Pliszeckaja 1925. november 20-án született Moszkvában. Közel hatvan éven keresztül táncolt, ebből több mint 50 évet a Bolsoj színpadán. A társulatba 1943-ban vették fel, és 1989-ig tartó karrierje során a legfőbb szerepekben táncolt, a Bolsoj legendás alakjává és szimbólumává vált. Saját számításai szerint egyedül a Hattyúk tavában több mint 800-szor lépett fel, másik fő szerepe pedig a Diótörőben volt.

Karrierje ugyanakkor korántsem indult zökkenőmentesen: apja, bár a kommunista párt híve volt, 1938-ban a sztálini önkény áldozatául esett, anyját Szibériába száműzték. Ő ugyan tanulhatott, de a KGB, a rettegett szovjet titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, és amikor a Bolsoj tagja lett, megtiltották, hogy a turnékon részt vegyen, nehogy Nyugatra jusson.

Hazájában azonban az 1950-es évekre ő lett a balett első számú csillaga, majd később a világot is meghódíthatta. 1961-től szerepelhetett külföldön, előbb Párizsban, majd Londonban, később az Egyesült Államokban is. Leonyid Brezsnyev pártfőtitkársága idején egy ideig nem turnézhatott, de francia barátainak közbenjárására újra kiengedték.

https://www.youtube.com/watch?v=r3LCyTtWhDA

Münchenért hagyta el hazáját

Férje, Rogyion Scsedrin zenéjére maga is koreografált baletteket, amelyekhez Pierre Cardin tervezte a kosztümöket. 1987-89-ben a Spanyol Nemzeti Balett művészeti igazgatója, 1996-tól az Orosz Balett elnöke volt; 1994-ben Szentpétervárott először rendezték meg a róla elnevezett balettversenyt.

Pliszeckaja Mihail Gorbacsov pártfőtitkársága idején – egy ellenforradalmi puccstól tartva – hagyta el végleg hazáját, azóta Münchenben élt. 75. születésnapját még a Bolsoj színpadán – az orosz állam- és kormányfő előtt – ünnepelte. 2005-ben a spanyol Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki.

Kimaradt?