Szeretik a budapestiek a Székely Fesztivált

Néptánc és nótaszó, óriás székely zászló, székely ruhás leányok és legények, 25 ezer töltelékes káposzta és az Igazi Csíki Sör íz világa fogadja mindazokat, akik május 1-3. között a budapesti Millenáris Parkban látogatnak ki.

Minden bizonnyal a magyar fővárosi majálisok húzó rendezvényének egyike idén az első alkalommal megszervezett Székely Fesztivál – számolt be az eseményről szombaton Hargita megye tanácsa.

A szervező Székely Szeretetszolgálat Alapítvány azzal a céllal álmodta meg a fesztivált, hogy az anyaországban élők számára sikerüljön bemutatni a mai Székelyföldet, minden értékével együtt. Nem csalódhatunk, a három nap alatt a kilátogatók megcsodálhatják a székelyek kultúráját és gasztronómiáját, énekelhetnek és táncolhatnak velük, megkóstolhatják kézműves ételeiket és italaikat, de ami talán a legfontosabb, megismerhetik a székely asszony talpraesettségét, a székely embert virtusát, leleményességét, a furfangos észjárásával együtt csak szóba kell elegyedni néhánnyal.

A rendezvény első napján, pénteken Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntő beszédében lehetőségnek nevezte a Székely Fesztivált. “Örvendek annak, hogy ezzel a szemlével újból lebonthattuk a határokat, hiszen mi közös Székelyföldben, közös székelyföldi jövőképben gondolkodunk. Lebonthattuk a távolságot is, mert bár igaz, hogy Ojtoz 777 km-re van Budapesttől, mégis itthon érezzük magunkat a fővárosban. Szándékosan nem csak egy néprajzi értékekben gazdag, archaikumokat őrző Székelyföldet kívántunk az érdeklődő közönség szeme elé varázsolni, hanem meg akarjuk jeleníteni a jövő Székelyföldjét is" – jelentette ki.

"Székelyföld hírnökei itt vannak Budapesten! – fogalmazott köszöntő beszédében Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki örömének adott hangot, hogy a hat éve elkezdett Székely termék mozgalom odáig jutott, hogy most már Székely Fesztivált tartanak Budapesten. A megnyitó előtt elültetett székelyföldi, hargitai fenyő kapcsán rámutatott annak a szimbolikus jelentőségére, hogy a magyar fővárosban székelyföldi fenyőfát ültettek. „Remélem, hogy a budapestiek úgy fogják tudni ápolni a székelyek által elültetett fenyőt, hogy majd az unokáink, a fenyő hajtásai.

ból beerdősíthetik azokat a területeket, amelyek egykor Magyarország részét képezték” – mondta Barti Tihamér. Az alelnök reméli, hogy a közeljövőben Hargita megyében is fognak tudni szervezni olyan találkozót, amelyen részt tud venni Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a Székely Fesztivál fővédnöke is, és egyéb gazdasági szereplőkkel tudják erősíteni az együttműködést.

Kapcsolódók

Kimaradt?