Marosvásárhelyen a katowicei Teatr Śląski – Sziléziai Színház

A már hagyományossá váló előadáscsere keretében újra Marosvásárhelyen vendégszerepel a katowicei Teatr Śląski – Sziléziai Színház. A lengyelországi művészek két előadással lépnek közönség elé a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Ingvar Ambjørnsen – Peter Nœss – Axel Hellstenius ELLING című darabját Michał Wawrzecki rendezte, a KatoDebiut program keretében. A programot fiatal művészek felkarolására találták ki, melynek keretében évi egy premiert frissen végzett rendezők, alkotók és művészek kezébe ad a katowicei színház. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult Lengyelországban, és több, ma már széles körben elismert, dramaturg és rendező kezdte így a pályafutását. A norvég szerzők szövege alapján  készült előadás a barátságról, a mindennapi kihívásokról és az azokkal való szembenézésről szól, valamint arra a kérdésre keresi a választ, hogy valóságból kiragadt egyén képes-e megfelelően visszailleszkedni a társadalomba.

Az előadás május 8-án, pénteken este fél 8-tól tekinthető meg a Kisteremben.

A lengyel nyelvű előadás magyar és román felirattal követhető.

Szintén a katowiceiek előadásban látható Beppe Navello  CINEMA! című színműve, amely tulajdonképpen egy szöveg nélküli performansz, a némafilmek sztárjai előtti főhajtás, akik szavak nélkül képesek voltak különféle érzéseket kiváltani a nézőkből. A némafilmekre emlékeztető mimikával, teátrális jelenetekkel és filmeffektusokkal öt színész mesél el egy humoros történetet arról, hogy a mozi csodája veszélyes és csalóka lehet.

A némafilmek aranykorát idéző, szavak nélküli – tehát nyelvi akadályoktól független – produkció május 9-én, szombaton este 7 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Mindkét előadásra érvényesek a Bernády György mecénás bérletek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon. 

Kimaradt?