Havasi-koncert jó és rossz meglepetésekkel Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme zsúfolásig telt vasárnap este, akik nem fértek be a terembe, a térre kihelyezett székeken foglalhattak helyet és kivetítőn követhették Havasi Balázs előadását.

A világ leggyorsabb zongoraművészeként bejelentett magyarországi előadót a polgármesteri hivatal hívta meg Marosvásárhelyre, fizette fellépését, hogy a város polgárai ingyen tekinthessék meg hangversenyét. Havasi Balázs elmondta, hogy négy éves korától kezdett zongorázni tanulni és 25 évig tanult, majd újabb tíz évig fejlesztette tudását.

Szavai szerint tavaly ötvenezer ember látta a műsorát néhány nap alatt, amikor Budapesten és Bukarestben lépett fel. Fontosnak tartja a zenei nevelést, amikor még tanított, megesett, hogy tanítványai idősebbek voltak nála, néha megkérdezték tőle, hogy hol a tanár.

A műsorába beiktatott egy kis meglepetést is: a marosvásárhelyi Művészeti Líceum 9 éves tanulóját, Nagy Krisztinát szólította a színpadra, aki a zongora elé ülve játszott egy dalt, majd átvett egy dedikált Havasi-kottát, egyiket az első kottái közül. A koncerttel Munkácsy előtt tisztelgett a zongoraművész, műsorának is az Ecset és zongora címet adta.

El is mondta, hogy édesapjával sokat járt kiállításokra gyerekkorában és mindig csodálat töltötte el a nagy festmények előtt. Három éve készült el nagy projektje, amikor saját szerzeményeit úgy játssza, hogy a kivetítőn néhány Munkácsy-mű jelenik meg. Ugyancsak három-négy éve játssza a Storm – Vihar című alkotását, amely életfilozófiáját tükrözi: vannak, akik megijednek és elbújnak a vihar elől, de vannak, akik küzdenek. Nagy dolgokat csak úgy lehet elérni az életben, ha küzdünk érte, ha néha a járt utat elhagyjuk a járatlanért – magyarázta.

Arculcsapták a magyarokat?

A marosvásárhelyi magyarok közül a koncert után többen is kifejtették nemtetszésüket részben a műsorvezető miatt, aki rosszul beszélte a magyar nyelvet, részben azért, mert a román alpolgármester köszöntötte a meghívottat, holott ott ült a nézőtéren az RMDSZ-es alpolgármester, Peti András is.

Claudiu Maior a város nevében átadott a művésznek egy Amicii Urbi nevű aranyjelvényt, majd meglepetésként egy kétnyelvű utcanévtáblát, amelyet, elmondása szerint, a várban fognak felszerelni, ahol az egyik sétány fogja viselni a Havasi Balázs nevét.

Ezt a gesztust a közönség megtapsolta, ám a marosvásárhelyiek egy része úgy értékelte, mint a kétnyelvű utcanévtáblákért folytatott küzdelmük megcsúfolását. "Felmosták velünk a földet" – írta este Facebook-oldalára Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi elnöke.

Peti András a maszol.ro-nak elmondta, azért nem szólalt fel a rendezvényen, mert nem vonták bele a szervezésbe. Claudiu Maior gesztusáról kijelentette: elismeri Havasi Balázs tehetségét, de nem hiszi, hogy utcán kellene elnevezni róla, még szimbolikusan sem. „Ha már szimbolikus utca-átkeresztelést szerettek volna bejelenteni a szervezők, akkor Munkácsy Mihályra kellett volna visszanevezni a Fenyő utcát. Ennek lett volna igazi gesztusértéke” – fogalmazott.

Kimaradt?