Oláh-Badi Levente: mindenki ért a filmhez

Oláh-Badi Levente filmrendező, a néhai Kukker munkatársa volt kedd este a kolozsvári Erdélyi Magyar FILMszövetség ESTek meghívottja. A Bulgakov Kávézóban korábbi munkáiról beszélt, amelyek közül a közönségnek is levetítettek párat.

Boros Lóránd házigazda a sepsiszentgyörgyi származású filmes rövid bemutatása során elmondta, a Kukker.ro égisze alatt mintegy ötszáz, jelenleg pedig a Főtér.ro munkatársaként körülbelül száz videót forgatott. Oláh-Badi Leventének néhány rövidfilmje is elkészült az elmúlt években, a „vállalhatók” közt szerepel a Blatt, a Cyborg, a Kukorica Jancsi. Emellett öt filmben játszott, dolgozott operatőrként is, és jelentek meg filmes írásai és kritikái.

Stresszelt, hogy a szüleinek valamivel el kell számolni az egyetem után, így először – többedmagával – az Erdély TV-hez jelentkezett, ahol azonban kategorikusan kijelentették, hogy erre talán még nem elég felkészültek. Így került a kolozsvári One TV-hez, ahol fél évig dolgozott, időközben pedig Jakab-Benke Nándornak köszönhetően rábólintott a Kukker.ro ajánlatára.

Itt heti három videót kellett leforgatniuk, ezekre pedig heti két nap jutott: reggel kitaláltak egy videót, estig összeírták, hogy mi szükséges a forgatáshoz, kik szerepelnek benne, milyen helyszínt lehet találni stb. Idővel éppen a casting nehézségei miatt alakult ki, hogy elsősorban kettesben szerepeltek a felvételek. Azt megjegyezte, színész soha nem lett, és nem is szereti viszontlátni magát képernyőn, bár sokat szerepelt filmekben az egyetemi évek alatt is. Az egyetemi évek alatt azonban egymásra szorultak, amikor tehát szereplésre kérték fel, nem látta jónak, ha visszautasítaná társait.

Beszélt arról is, sok olyan videót engedtek ki a kezük alól, ami vállalhatatlan. Az internetes világ egyébként is rövid életű, folyamatosan kellett megújulniuk, továbbgondolniuk az alkotásokat. „A Kukker alapján egyetlen producer sem fog felvenni, nem az a szint, ami átgondolt pályáztatóknak nem elfogadható, és azt nem lehet felírni, hogy bocs, két napunk volt a videók elkészítésére.”

https://www.youtube.com/watch?v=732jeSEqF0k

Egy kisfilmje, a Cyborg megtekintését követően arról beszélt, fontos, hogy minden tökéletes legyen, „lásd azt, amit majd viszont akarsz látni”, és hiába tudta, hogy mit szeretett volna megalkotni, nem sikerült. Hozzátette, sok embernél alapvető hiba, hogy hatalmas háttértudásból indulnak ki, tudják, hogy mit akarnak, de addig egészítgetik ki a kezdeti koncepciót, hogy azt nehéz lesz visszakövetni. Mindenki ért a filmhez, mondta, hiszen mindannyian nézünk filmeket és videókat, de kevesen értik, hogy mennyi munkába is kerül egy produkció összeállítása.

Az est során több kukkeres videót is levetítettek, amelyek némileg cáfolták a rendező pesszimista hozzáállását: a közönség nagyokat nevetett, és vaskos tapssal honorálta a sokak által évek óta ismert és a Kukker óta a YouTube-n újra látható videókat.

Kimaradt?