Költészetnapi rendezvénysorozatot szervez a Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata SzatmárON elnevezéssel frissen indított el egy olyan kezdeményezést, amely különböző kulturális programokat kíván szervezni. Olyan rendezvények házigazdája és társszervezője szeretne lenni, amelyek a mindennapi színházi munka és a társulat működésén túl szorosan kapcsolódnak a kulturális élethez. A rendezvények, amint a program szójátékon alapuló elnevezése is mutatja (ON angolul beüzemel, elindít), be kívánják kapcsolni résztvevőiket az aktív kulturális életbe.

Az ötletgazdák szerint a program olyan jellegű rendezvények házigazdája lesz, amelyek kiemelkedő fontosságú kulturális eseményekhez köthetők, mint például az emléknapok (a Magyar Dráma Napja, a Holokauszt Áldozatainak Emléknapja, a Magyar Kultúra Napja, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja stb.). Emellett rendezvényeikkel aktívan részt kívánnak venni Szatmárnémeti kulturális életében, így kerül majd sor felolvasóestek szervezésére, író-olvasó találkozókra, könyvbemutatókra, archív színházi előadások levetítésére, filmvetítésekre és egyéb közösségépítő, művelődésszervező tevékenységekre.

A programsorozat nyitórendezvényére 2015. április 11-én, a Magyar Költészet Napján kerül majd sor, amikor is az érdeklődők versünnep keretében oszthatják meg a hallgatókkal kedvenc verseiket az egyik közismert szatmárnémeti pinceklubban, ahol találkozhatnak szatmári költőkkel, színészekkel, internetes kapcsolatba léphetnek szatmári származású, de nem a városban élő szerzőkkel, részt vehetnek gasztronómiai kiránduláson, vagy hallgathatnak megzenésített költeményeket. Kovács Nikolett és Frumen Gergő színészek személyesen is felkeresték a város középiskolás diákjait és bevonták a rendezvény programjaiba, így szinte valamennyi korosztály képviselteti majd magát a versünnepen, és osztja meg a hallgatósággal kedvenc verssorait.

A Költészetünk ünnepe címet viselő, délután 2-től csaknem éjfélig tartó rendezvény záróakkordjaként egy tehetséges, fiatal, helyi zenekar szórakoztatja majd az egybegyűlteket. A meglepetésekkel, ételkóstolással és egyéb kísérőprogramokkal tarkított versünnep részletes programját a www.harag.eu internetes oldalon és a társulat közösségi oldalán követhetik figyelemmel az érdeklődők. A helyszínen bárki bekapcsolódhat kedvenc versével, szavalhat vagy felolvashat, esetleg hallgatóként is részt vehet a költészetnapi eseményen, amely minden egyes pontja térítésmentesen látogatható.

Kapcsolódók

Kimaradt?