A Magyar Költészet Napjára készülnek Kézdin

Április 11-én, szombaton a Magyar Költészet Napja alkalmából a kézdivásárhelyi Kosztándi Jenő Képtárban 20 órától tekinthetik meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves színészhallgató osztályának Jámbor imák című előadását, valamint Jazz Bistróban koncertezik a Kovács Linda - Bögöthy Ádám Duó 21 órától és az Ego Sum zenekar 23 órától.

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves színészhallgató osztályának Jámbor imák című előadását (Radnóti Miklós versei és szépprózái) összeállította Dr. Gyéresi Júlia, osztályvezető tanár Dr. Tompa Klára.

Előadják: Bajkó Edina, Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Ivett Andrea, Markó Ildikó Hilda, Mesés Gáspár, Nagy Esti Norbert, Szilágyi Míra Laura és Zsenák Lilla.

Kovács Linda és Bögöthy Ádám ének-bőgő duója ebben a szokatlan és egyben izgalmas felállásban ad teret a modern mainstream jazz és a szabad improvizáció mezsgyéjén mozgó kamaramuzsikának. Zenéjük elsősorban Linda szerzeményeire és örökzöldekre épül, melyben a játékosság, a tradíciók iránti tisztelet vagy éppen a határok feszegetése adnak komplex zenei élményt.

Kovács Linda a fiatal magyar zenész generáció egyik kiemelkedő egyénisége, énekese. Pályája során számos zenekarban működött közre (Egy Kiss Erzsi Zene, Equinox, Szalóki Ági, Both Miklós, Rutkai Bori) és szerepelt lemezeiken. Gyakran vendégeskedik különféle formációkban kis zenekaroktól egészen a big bandekig (Budapest Jazz Orchestra, Modern Art Orchestra). Karizmatikus és magas fokú zenei kvalitásának köszönhetően a 2009-ben megjelent „Teach Me Silence” című debütáló lemeze elismerő kritikában részesült.

Bögöthy Ádám jelenleg egyike a legfoglalkoztatottabb magyar bőgősöknek. Zenei elhivatottságának egyik bizonyítéka, hogy nemcsak nagybőgőn, hanem gitáron is diplomát szerzett 2013-ban. Jelenlegi állandó formációi közül Karosi Júlia Quartetjét, valamint a Vörös Janka e-Seriest kell kiemelni, melyekben zeneszerzőként is jegyzi nevét.

A kézdivásárhelyi Ego Sum zenekar bemutatkozó koncertje 2011 nyarán volt, azóta több belföldi és külföldi színpadon is megfordultak. Műsoruk elsősorban saját dalokra épül, ám emellett felcsendülnek angol és magyar nyelvű feldolgozások is, a zenekar stílusára formálva. Zenéjük több műfaj stílusjegyeiből építkezik, a bluestól a funkyn át egészen a SKA és hip-hop ritmusokig. A csapat tagjai nem csak színpadon, hanem a mindennapokban ís jó barátok. 2014 januárjában mutatták be első saját albumukat a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, Kabaré címmel.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?