Románia vad tájai Kolozsvár főterén

„Szia... na, csak azt akartam mondani, hogy nem a ló farkánál várlak, hanem idejöttem a szobor másik oldalára, van valami fotókiállítás, ezeket nézem addig. Gyere te is ide, nagyon vagány!" – mondja a lány Kolozsvár Főterén, majd ugyanazzal a telefonnal fényképezni is kezdi a természetfotókat. A Mátyás-szoborcsoport előtti tér ugyanis kiállítótérként működik ezekben a hetekben.

A Vad Románia (România Sălbatică) című tárlat valójában egy adatbázis, a www.romaniasalbatica.roötletgazdája és fotósa, Dan Dinu képeit ismerteti a nagyközönséggel. A fotókat már bemutatták Bukarestben, Temesváron, Brassóban, Nagyszebenben, és Kolozsvár után Iaşi, Konstanca és Craiova lakosai is láthatják a Románia legszebb „arcát" ismertető pillanatképeket.

„Két éve dolgozunk Dan Dinuval ezen a projekten. Azóta, amióta rádöbbentünk, hogy nincs egyetlen adatbázis sem Románia nemzeti parkjairól" – mondta el a maszol.ro-nak Csibi Magor, a kezdeményezést támogató Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai programigazgatója.

Az adatbázis egyelőre fotó- és videóanyagokat tartalmaz Románia lenyűgöző tájairól, nemzeti parkokból, és a flóra és fauna különleges egyedeit is bemutatja. Jövőre meglesz az ország természetvédelmi területeinek teljes lajstroma, térképekkel, és egy programmal, ami az odajutásban segíti a turistákat – ígérik a honlap gazdái.„Hibás felfogás, hogy a turistáktól kell félteni a természetet. A turisták egyre jobban vigyáznak, a természetnek ugyanis önmagában is van egy nevelő hatása. A fakitermelőktől sokkal inkább kell félteni a hegyet, mint a turistáktól" – véli Csibi Magor, aki szerint a kiállítás egyben cáfolata annak a közhelynek, miszerint Romániában idestova nincs is mit védeni, mert már teljesen tönkretették a környezetet.

{loadposition otp}„Fel kell hagynunk a siránkozással – állítja a programigazgató –, ez az ország hatalmas potenciállal rendelkezik, hála a még mindig vad tájainak. Itt van Európa medveállományának 65 százaléka, hogy csak egy példát említsek. Éppen ezért egyetlen külföldi mintát sem érdemes lemásolni, amikor a kivitelezhető fejlődésről van szó. Ami Svájcban működik, az nem működik itt nálunk" – jelentette ki Csibi Magor, aki szerint Károly brit trónörökös sem járna Romániába, ha ennek tájait, például svájci mintára, „túlcivilizálnák".

A városok főterein közszemlére tett kiállítás egyébként remek ötletnek bizonyul: ebben a szezonban tökéletesen szem előtt van a turisták számára is, akik a kötelező látnivalók fényképezése közben belebotlanak a természeti környezetet népszerűsítő pannókba. De örömmel nézegetik azok a helybéliek is, akik felismerik kirándulásaik helyszíneit, vagy új úticélokat tervezgetnek a képek láttán. Ráadásul ennek a tárlatnak nemcsak a megnyitóján, hanem minden nap, reggeltől késő estig, folyamatosan vannak látogatói.

Kimaradt?