A román állam nem engedte az országba a marokkói színészeket

Nem kaptak beutazási engedélyt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely marokkói vendégszínészei, ezért thaiföldi színészek „ugranak be” helyettük.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi színházműhely a szerdán kezdődő Reflex3 Nemzetközi Színházi fesztiválon szerette volna hazai közönség előtt is bemutatni a Marokkóban színre vitt mask@face.now című dokumentarista előadást, de a román külügyminisztérium nem adott belépési engedélyt a marokkói színészeknek.

Fazakas Misi társulatvezető értetlenül áll a történtek előtt. Az Osonó más szereposztással, de fellép a Reflexen. Elmondta, hogy több hónapos levelezés, ügyintézés, több tucat igazolás begyűjtése után a Románia marokkói nagykövetsége közölte: „a 27-es cikkely, 2. bekezdésének e pontja alapján” nem adnak vízumot a marokkóiaknak.

„Többszöri rákérdezés után sem sikerült megtudnunk, hogy ez a cikkely melyik romániai törvényben van, hogy legalább következő alkalommal tudjuk, hogy miként járjunk el”, mutatott rá Fazakas Misi, aki szerint zűrzavar és bizonytalanság jellemezte az egész vízumkérési procedúrát, sem a nagykövetség, sem a helyi bevándorlási hivatal nem tudta pontosan, hogy mi a teendő.

„Mi egy olyan kulturális terméket akartunk elhozni Romániába, amely nem elválaszt, hanem összeköt népeket, amely rámutat arra, hogy a globalizálódó világunkban az egyszerű emberek ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal küszködnek, akárhol is élnek.  Sajnos ezt a román hatóságok nem támogatják, hanem egyenesen akadályozzák” – állapította meg Fazakas Misi, az Osonó vezetője.

A nemzetközi szinten is ismert és jó kapcsolatokkal rendelkező sepsiszentgyörgyi társulat „beugró” színészeket szervezett az előadásra. Kiderült ugyanis, hogy a thaiföldi Moradokmai Színház öt tagja fél éven keresztül ösztöndíjasként magyar népzenét tanul Budapesten. Az Osonó ezekkel a színészekkel már dolgozott Bangkokban és megkérték, „ugorjanak le” egy előadásra Sepsiszentgyörgyre. A thaiföldiek vasárnap érkeztek meg, és javában zajlik a próbafolyamat. A mask@face.now című koprodukciót március 19-én, csütörtökön este fél tíztől tekintheti meg a közönség, a Tamási Áron Színház kamaratermében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?