Három győztese van a marosvásárhelyi Versünnepnek

A költészet igazi ünnepévé vált a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében lezajlott 10. jubileumi Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntője, melyen színművészek, egyetemi hallgatók és egy hangszeres ének-együttes vettek részt, akik az előadott vers, valamint az énekelt vers és megzenésítés kategóriákban mutatkoztak be a verskedvelő közönségnek.

2015-ben a 110 éve született József Attila és a 115 éve született Márai Sándor emlékének szentelték a Versünnep Fesztivált. Ennek megfelelően a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből kellett választaniuk. Így a két klasszikus szerző mellett Juhász Ferenc, Tóth Krisztina, Széllyes Sándor, Orbán János Dénes, Kovács András Ferenc, és Baricz Lajos versei szerepeltek a műsorban.

A Versünnep 2015 szervezőinek képviseletében Kolti Helga színművész, a rendezvénysorozat életre hívója köszöntötte a költészet marosvásárhelyi híveit, emlékeztetve az eltelt évtized kiemelkedő eredményeire, kiemelve a jubileumi rendezvény jelentőségét. A műsorvezető Barabási Tivadar színművész néhány mondatos hitvallásuk tolmácsolásával mutatta be egyenként a versenyzőket.

A zsűri tagjai, Györffy András, a Tompa Miklós Társulat művésze, Puskás Attila, a Nemzetstratégiai Intézet helyi képviselője és Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző - repertoár-választási és előadói ismérveket is figyelembe véve - értékelték a fellépőket. Véleményezésük nyomán három versenyző jutott tovább az erdélyi elődöntőn.

Az előadott vers kategóriában színművészként Marosszéki Tamás, a Harag György társulat tagja Szatmárnémetiből,  egyetemistaként Horváth Anna, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatója, az énekelt vers kategóriában Szabó Enikő színművész, a Csíki Játékszín művésze vehet majd részt Budapesten a Nemzeti Színházban 2015. április 11-én, a Költészet Napján megtartandó döntő gálán.

Kimaradt?