Klónozták a 100 Tagú Cigányzenekart

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy vérlázító dolog történt: klónozták a zenekart, azaz egy másik zenekar turnézott a nevükben Franciaországban. Egy magyarországi cigányzenészekből néhány hónapja alakult új együttes Franciaországban 12 koncertet adott a 100 Tagú Cigányzenekar nevében.

Ráadásul a plakátjaikon a 100 Tagú Cigányzenekar tavaly elhunyt vezetője, Buffó Rigó Sándor és a jelenlegi főprímás, Lendvai Csócsi József látható, mögöttük pedig a 100 Tagú zenészei ülnek - számolt be az MTI.

Az ügy hátterében az áll, hogy miután szakmai okokból elváltak útjaik a zenekar korábbi menedzserével, a francia Xavier Dubuc-kel, ő ezek után felkérte Raduly Józsefet és Balogh Dezsőt, hogy alakítsanak egy hasonló cigányzenekart, akik be tudnak ugrani a 100 Tagú helyett 12, már lekötött franciaországi koncertre.

https://www.youtube.com/watch?v=2YoQ0RCmoH0

Hiába tiltották be őket

Az új zenekar L'Orchestre Symphonique des 100 Violons Tziganes de Budapest néven, a 100 Tagú Cigányzenekar Franciaországban a már 20 éve használt és ismert nevén le is adta a 12 koncertet, annak ellenére, hogy egy lyoni elsőfokú bíróság január 23-án eltiltotta őket a név használatától – magyarázta Beke Farkas Nándor. Hozzátette: Xavier Dubuc azt használta ki, hogy a bírósági végzés csak 15 nap után emelkedett jogerőre, így január 24. és február 7. között le tudták adni a koncerteket.

Az angol Wikipédián az új formáció a 100 Tagú történetével és neves zenészeivel ékeskedik, alapítási éveként pedig 1985 van feltüntetve, ami valójában az idén 30. születésnapját ünneplő 100 Tagú alapítási dátuma.

Ökrös Oszkár, a 100 Tagú cimbalomszólistája úgy vélte: semmi gond nincs azzal, hogy egy másik cigányzenekar alakul, "az a felháborító, hogy a mi nevünkben, a mi sikereinket meglovagolva próbálnak meg előrejutni, ráadásul a közönséget is megtévesztik".

Borbás Máté, a zenekar ügyét képviselő ügyvéd elmondta: bár a lyoni bíróság döntése már hatályban van Franciaország területén, ez még csak egy gyorsított eljárásban született ideiglenes végzés, a tényleges peres eljárást most indítják el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?