Brassó építészetével ismerkednek Budapesten

Párhuzamos Városok: Brassó - valós és képzelt terek címmel fotótárlattal, előadásokkal mutatkozik be kedden Budapesten az Építészet Hónapja program keretében Brassó város a Budapesti Román Kulturális Intézetben.

A brassói székhelyű Corona (a város latin neve) Helyi Kezdeményezések Csoportja nevű civil szervezet nevében Angela Dobrescu szociológus, projektmenedzser kereste meg az intézetet, hogy szívesen részt vennének az Octogon magyar építészeti folyóirat által kezdeményezett Építészet Hónapja programjain - mondta Bartha Csaba, az intézet igazgató-helyettese.

A Budapesti Román Kulturális Intézet működési költségeinek bukaresti megvonása miatt a rendezvényt a résztvevők, a Corona, a Romániai Építészek Rendjének Brassó-Kovászna-Hargita megyei fiókja, a brassói Megyei Könyvtár, a Casa Muresenilor emlékház és a brassói Transilvania Egyetem Bölcsészettudományi Kara finanszírozzák.

brasso resize

Az előadásokon megvizsgálják, miként lehet még élhetőbbé tenni Brassót. A történelmi város címmel régi és új fotográfiák szép kivitelezésű tablókon láthatók, magyar felirattal is. A képeket magángyűjteményekből kapták kölcsön, digitalizálták és újranyomtatták az archív felvételeket. A tárlat kurátora Ovidiu Talos építész.

Brassó az irodalomban címmel Adrian Lacatus, a Transilvania Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja tart előadást. A városban igen fejlett volt a lap- és könyvkiadás, román, magyar és német nyelvű újságok és könyvek jelentek meg. 1895-ben alapították a Brassói Lapokat, és ennek részeként működött az Ajándékkönyvtár. A város híres szülöttje mások mellett Áprily Lajos költő - részletezte Bartha Csaba.

Csak a rendezvény megnyitásának estéjén, kedden látható A történelmi Brassó korabeli filmeken című alkotás, amelynek vetítésével Daniel Nazare és Valer Rus helytörténész mutatja be a várost.

A brassói bemutatkozás főszervezője, a Corona Helyi Kezdeményezések Csoport 2000-ben alakult, komoly múlttal rendelkezik, tevékenységének középpontjában több romániai város kulturális örökségének marketingje áll.

A történelmi város című kiállítás november 28-ig látogatható a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában.

{loadposition mnk}

Kimaradt?