Lemondott a szentgyörgyi román színház igazgatója

Lemondott tisztségéről a sepsiszentgyörgyi román színházi társulat igazgatója. Dan Ţopa közel két évig vezette az Andrei Mureșanu színházat és azzal indokolta lemondását, hogy nehezen tudott alkalmazkodni egy olyan városban, ahol két különböző kultúra van jelen, másrészt nehezményezte, hogy a háromszéki román közösség nem látogatta az előadásokat, és a román vállalkozók se nyújtottak támogatást.

Dan Ţopa elmondta, hogy benyújtotta lemondását a polgármesternek, akivel jól tudtak együttműködni, de a román társulat számára biztosított költségvetés éppen csak elég volt az intézmény fenntartására. Emlékeztetett, hogy tavaly az elmúlt tíz év legnagyobb költségvetését kapta a román társulat az önkormányzattól, ennek ellenére nehezen tudták kiadni a fizetéseket és fedezni egy-két előadás színre vitelét.

Problémát jelentett továbbá, hogy az Andrei Mureșanu színháznak szánt Művész mozi épületében korszerűsítési munkálatok zajlanak, ezért a meglévő előadótermeken a magyar társulattal kellett osztozni.

Dan Ţopa elmondta, hogy szeretett volna többet szocializálódni, de azt tapasztalta, hogy délután 4 óra után, amikor véget ért a színházi munkája, idegenként tekintettek rá a városban, és a román közösség részéről se érzett nyitást és támogatást. Az Andrei Mureșanu színház igazgatói tisztségére hamarosan versenyvizsgát hirdet az önkormányzat. 

Kimaradt?