Nagyvárad a BBC History magazin első városa

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében mutatták be szerdán este, Nagyváradon a BBC History folyóirat januári számát. A lapszám érdekessége, hogy valamikori magyar városokat bemutató sorozatának első részeként nagyváradi szerzők írásai jelentek meg a településről.

Az esten a négy szerző, azaz Kormányos László történész, Péter I Zoltán helytörténész, Szilágyi Aladár közíró és Szűcs László, a Várad és az Erdélyi Riport folyóiratok főpszerkesztője mellett jelen volt Papp Gábor, a négy éve megjelenő történelmi magazin főszerkesztője is. Az Ady Endre Emlékmúzeumban annak vezetője, Imre Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, az est végén pedig a szervezők nevében Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetője beszélt többek között arról, hogy milyen fontos lenne Kormányos László munkájának románra való lefordítása.

A szerzőket és a főszerkesztőt Körösi P. József kérdezte a folyóiratról, illetve az általuk írt anyagokban szereplő korokról. Papp Gábor főszerkesztő elmondta, hogy a 2011 óta megjelenő BBC History történelmi magazin tartalmának felét szerződésük szerint az angol nyelvű anyalapból veszik át, az elmúlt 15-16 év anyagából válogathatnak, emellett a lap 30 százaléka magyar történelemmel foglalkozik, valamint  magyar szerzők nem magyar történelmi vonatkozású anyagait is közlik.

A lapot 17-18 ezer példányban nyomtatják, 14-15 ezer lapszám rendszeresen elkel. A főszerkesztő szerint nehéz megtalálniuk az egyensúlyt, hiszen a mai magyar társadalomban a napi politika mellett a történelem és annak értelmezése az egyik legmegosztóbb téma. A lapba egyébként a szakma élvonalába tartozó történészek, például Romsics Ignác, Ormos Mária vagy Ungváry Krisztián írnak rendszeresen.

A lapban Szilágyi Aladár a trianoni döntés utáni időkről értekezik, mint mondta, a bőség zavarával küzdött, nagyon sok forrásanyag állt rendelkezésére a korról. Szűcs László az egymás mellett létező kultúrák közötti átjárás beszűküléséről írt, valamint az 1989 előtti időkről. Kormányos László több éve írja Nagyvárad krónikáját, a várhatóan 2016-ban megjelelő könyvből kerültek be szemelvények a folyóiratba. Péter I. Zoltán a századforduló életével foglalkozott.

Kimaradt?