Bemutatják a Nagyváradról szóló a BBC Historyt

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett nagyváradi ünnepségsorozat keretében január 21-én, szerdán 18 órától az Ady Endre Emlékmúzeumban mutatják be a BBC History történelmi folyóirat idei első, Nagyvárad-központú számát. A lapszámot Papp Gábor szerkesztő mutatja be a váradi szerzők – Kormányos László, Péter I. Zoltán, Szilágyi Aladár, Szűcs László – közreműködésével, az est moderátora Kőrössi P. József.

2015-ben a lap nagy vállalkozásba kezdett: elindított egy sorozatot, amely a történelmi Magyarország történelmi városait mutatja be – elsőként éppen Nagyváradot. A sorozat fő célja, hogy széles spektrumban adjon képet azokról a városokról, illetve régiókról, amelyek Trianonig, illetve a második világháború végéig a magyarság szerves, ősi részét alkották, és ma is a magyar nemzet részei, a magyarság fontos kulturális és szervezeti színhelyei.

Az anyalap meglehetősen magas mércét állít a szerkesztőség elé, ugyanis a brit szerkesztőség elve, hogy az adott terület legrangosabb szakembereivel írassanak cikkeket – így szerzőik jelentős része a világban és sok esetben a magyar olvasóközönség előtt is jól ismert akadémiai ember, illetve író. A magyarországi szerkesztőség legnagyobb eredményének azt tartja, hogy rövid idő alatt sikerült rendszeres szerzőknek megnyernie a magyarországi történész társadalom jeles képviselőit – például Romsics Ignácot, Ormos Máriát, Ungváry Krisztiánt.

A mai magyar társadalomtudományi közélet is tükrözi a társadalom erős megosztottságát, s ez kiváltképp érvényes a történetfelfogásra. A BBC History a maga szigorú alapelveivel igyekszik távol tartani a lapot a kiváltképp megosztó felfogásoktól: az úgynevezett kényes kérdésekben – elsősorban az 1918–1945 közötti történelmet illetően – korántsem kerüli a témákat, a mértéktartó szakmai nézeteknek kíván hangot adni.

Kimaradt?