Haáz Sándor és tanítványa kapták a Németh Géza Egyesület díjait

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia megalapítója, Haáz Sándor karvezető,  valamint tanítványa, Dániel Kinga kapták idén a csíkszeredai Németh Géza Egyesület emlékdíját: az elismerést vasárnap adták át a csíkszeredai református templomban a magyar kultúra napja alkalmából.

A Székelyhon.ro hírportál beszámolója szerint Haáz Sándor a Szentegyházi Gyermekfilharmónia megalapítójaként, sok évtizedes közösségi tevékenységével érdemelte ki az elismerést. „Évek óta szerettem volna itt látni Haáz Sándort, hiszen lenyűgöző számunkra, amit végez. És nemcsak a gyermekfilharmóniára gondolok, hanem arra a hatalmas közösségi tevékenységre is, amit Szentegyházán valósít meg” – mondta a díjátadón Csikós Klára, a Németh Géza Egyesület elnöke.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja úgy vélekedett: a gyermekfilharmónia több egy kulturális jelenségnél. „Mindazok, akik részesévé váltak a gyermekfilharmóniának, nemcsak a zenére és az egymásra hangolódást tapasztalták meg, de ez a képesség az életüket, az embertársi kapcsolataikat is meghatározta, illetve meghatározza" - mutatott rá a főkonzul.

Nagy Eszter, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola magyar szakos tanárnője laudációjában a gyermekfilharmónia hagyományőrző szerepéről beszélt. „Külön tisztelet a tanár úrnak azért, hogy zenei anyanyelvünk, tehát az anyanyelv ápolására, a legnemesebb hagyományaink őrzésére nevel, és nemcsak a gyermekközösséget, hanem annak szűkebb és tágabb környezetét is” – emelte ki.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a kitüntetett pedagógus egy tanítványa is ugyanabban a díjban részesül. Haáz Sándor a Németh Géza emlékdíjjal kitüntetett Dániel Kingát Hargita megye egyik legjobb énekesének nevezte. A 17 éves szentegyházi lány a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola diákja. A következő felvétel két évvel ezelőtt, a budapesti Országházban készült, ahol a Gyermekfilharmónia és Dániel Kinga a Nemzeti Összetartozás Napján lépett fel:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eMo9ZHDbuVo

 

A Németh Géza Egyesület a millennium évében alapított díjával a magyar kultúra megőrzéséért tevékenykedő pedagógusok munkáját ismeri el évről évre. A magyar kultúra napjához legközelebb eső vasárnap megszervezett díjátadó ünnepséget hagyományosan a csíkszeredai református templomban tartják.

Az emlékdíjjal járó festményt Xantus Géza csíkszeredai képzőművész, a díjhoz tartozó pénzjutalmat Sógor Csaba, az Európai Parlament erdélyi képviselője ajánlotta fel.

(címlapfotó forrása: fili.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?